Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner blev væk fra møde om mobilproblemer

Der var solidt mandefald blandt kommunerne, da de fire store teleselskaber i går havde indkaldt til møde om at få udryddet mobilproblemerne i Region Hovedstaden.

Mange steder i Danmark er der fortsat problemer med mobildækningen. Det forsøger teleselskaberne og kommunerne nu i fællesskab at komme til livs. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix
Mange steder i Danmark er der fortsat problemer med mobildækningen. Det forsøger teleselskaberne og kommunerne nu i fællesskab at komme til livs. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix

Trods stort fokus på ministerplan for at få fjernet de sorte mobilhuller på danmarkskortet mødte kun seks af 29 østdanske kommuner op, da der i går, torsdag, var indkaldt til møde for at få problemerne løst.

Det var kommunerne i Region Hovedstaden, der var indbudt af Kommunernes Landsforening til en rundbordssamtale med de danske teleselskaber for at få lagt en køreplan for, hvordan der kan komme ordentlig mobildækning overalt i Danmark.

Gode og konstruktive møder

Møderne med alle landets kommuner i de fem regioner er kommet i stand, efter at daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i februar vred armene rundt på alle parter og tvang dem til at sætte sig sammen for at få styr på problemerne. Ordentlig mobildækning er nemlig samtidig afgørende for, at danskerne - og deres virksomheder - kan slå sig ned hvor som helst i Danmark og stadig være sikret gode internetforbindelser.

Direktøren for telebranchens forening, Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI), Jakob Willer, er lidt ærgerlig over det ringe fremmøde.

»Vi har haft rigtigt gode og konstruktive møder i Region Midtjylland og Region Syddanmark, hvor vi i fællesskab har taget hul på dialogen mellem teleselskaber og kommuner om, hvilke udfordringer man har i kommunerne, og hvor vi har lært, hvordan vi kan gøre det bedre, f.eks. ved bedre og klarere ansøgninger. Mit indtryk er, at kommunerne også er gået fra møderne med bedre forståelse af, hvilke udfordringer vi som branche og mobilselskaber har, når vi skal gøre nettene bedre, og hvilke priser kommunerne tager for, at vi kan sætte master og antenner op. Denne fælles forståelse for hinandens opgaver og syn er enormt værdifuld,« siger Jakob Willer.

Ærgerligt med stort frafald

Og det ændrede mødet i Frederiksværk torsdag ikke på.

»Den forståelse opnåede vi også på mødet i går - med dem, der altså var til stede. Vi fik en god snak og fik nogle ting med hjem om, hvad vi kan blive bedre til, f.eks. at komme til kommunen lidt tidligere i processen, så kan få konstruktiv dialog. Problemet er så bare, at der ikke var ret mange kommuner til stede. Så et det svært at få konstruktiv dialog,« siger Jakob Willer.

Han kan ikke lige komme i tanker om, at mødet rejste nye ting, som ikke har været drøftet på de tidligere møder.

»Nej, der var ikke noget, som vi aldrig har hørt om før. Kommuner efterspørger, at vi også udviser fleksibilitet. Det tager vi selvfølgelig til os. Det eneste problem var, at der ikke var flere fremmødte. Det tyder på, at vi ikke får løst udfordringerne, hvor vi har brug for at få dem løst. Men det betyder ikke, at teleselskaberne ikke investerer, og at vi ikke har dialog med de kommuner, som ikke var der. Det ville bare have været en god ide, at man havde bidraget til den aftale, der er indgået,« siger direktøren.

To møder tilbage

Han har en klar forventning om et større fremmøde, når de næste to - og sidste - møder holdes 12. november i Vordingborg (Region Sjælland) og 21. november i Frederikshavn (Region Nordjylland).

De fire store teleselskaber med egne mobilnet - TDC, Telenor, Telia og »3« - investerer over tre år 6,5 milliarder kroner tilsammen i at forbedre og udbygge mobilnettene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.