Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klassiske konsolspil fra 80erne lagt på nettet

Næsten tusind konsolspil kan nu spilles gratis på Internet Archive.

Sådan ser Pacman ud anno 1981 på en Atari 2600, og nu kan man igen spille spillet - uden at have maskinen - takket være Internet Archive.
Sådan ser Pacman ud anno 1981 på en Atari 2600, og nu kan man igen spille spillet - uden at have maskinen - takket være Internet Archive.

Så er der gratis nostalgi for alle de ubetalte penge, efter at næsten tusind spil til forlængst udgåede spillemaskiner fra 1970erne og 1980erne er blevet lagt på nettet, hvor man nu kan genopleve svundne tider eller undre sig over, hvad mor og far - eller bedstemor og bedstefar - fik de lange vinteraftener til at gå med.

Det er Internet Archive, som de fleste kender for The Wayback Machine med kopier og tidligere udgaver af gamle hjemmesider, der har lagt en samling konsolspil til Atari 2600, Atari 7800, Colecovision, Magnavox Odyssey/Philips Videopac G7000, SG-1000 og Astrocade klar til alle spilleglade. Samlingen tæller blandt andet Pacman, Space Invaders og Frogger, og flere er på vej - også til andre konsoller.

I øjeblikket mangler spillene lyd, men det, lover Internet Archive, er på vej.

Strid om rettighederne

Dengang blev spillene indlæst fra kassettebånd og kunne så afvikles på den tilkoblede fjernsynsskærm. Efterhånden blev konsollerne udmanøvreret af de første PCer, hvilket fik entusiasterne til at forsøge at redde spillene ved at få dem overført, så de kunne afvikles på computere ved hjælp af et emulerings- eller simuleringsprogram, som foregav, at det var spillekonsollen.

Det er dog ikke altid lovligt på den måde at overføre spil, og ifølge britiske BBC har blandt andet Nintendo og Sega med hård hånd forsøgt at standse tiltagene med henvisning til, at det var en krænkelse af ophavsretten.

Mange producenter har dog valgt at lukke øjnene for, at deres forlængst udgåede spil får en renæssance, og at mange fans derved får et skud nostalgi.

Prøv selv: Besøg https://archive.org/details/consolelivingroom og vælg den spillekonsol, hvis spil du vil prøve. Det kræver, at dit internetprogram/din browser er opdateret. Mange spil kan også hentes, så man har dem på sin egen PC. Nedenunder hvert spil er anført, hvilke taster man skal bruge til at manøvrere rundt med.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.