Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina og USA går i cybersamarbejde

Gensidige beskyldninger om hackerangreb lægges til side og afløses af samarbejde, har de to landes udenrigsministre aftalt.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry (til venstre), har på et besøg i Beijing drøftet bl.a. sikkerhed i cyberspace med sin kinesiske kollega, Wang Yi (nummer to fra højre). Foto: Paul J. Richards, AFP/Scanpix
Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry (til venstre), har på et besøg i Beijing drøftet bl.a. sikkerhed i cyberspace med sin kinesiske kollega, Wang Yi (nummer to fra højre). Foto: Paul J. Richards, AFP/Scanpix

Kina og USA er blevet enige om at arbejde sammen for at forbedre sikkerheden på Internet og bilægge gensidige beskyldninger om hackerstøtte og tyveri.

Aftalen er kommet i stand under den amerikanske udenrigsminister John Kerrys besøg i Beijing. Netop sikkerhed i cyberspace, altså på nettet, er af største vigtighed for den nationale sikkerhed, har USA tidligere slået fast.

»Vi har alle - hver nation - åbenlyst en interesse i at beskytte folk, beskytte rettigheder og beskytte infrastrukturen,« sagde John Kerry.

Netsikkerhed påvirker alle

Han henviste til, at netsikkerhed påvirker alle.

»Det påvirker fly i luften, tog på skinner, det påvirker vands strømninger gennem dæmninger, det påvirker transportnetværk, kraftværker, det påvirker den finansielle sektor, banker, finansielle transaktioner,« sagde han.

Den kinesiske udenrigsminister Wang Yi havde forinden fortalt det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, at de to lande bør arbejde sammen om bedre sikkerhed på nettet. Kinas premierminister, Li Keqiang, opfordrede i marts begge parter til at indstille ordkrigen og de genside beskyldninger om hackning.

Gensidige beskyldninger

Kina og USA har gennem de seneste måneder beskyldt hinanden for hackerangreb og for forsøg på at stjæle oplysninger fra myndigheder og virksomheder. Det amerikanske analysefirma Mandiant meddelte i februar, at enheder fra den kinesiske hær havde stjålet hundreder af terabytes data fra mindst 141 organisationer, frem for alt i USA. Det afviste Kina som »grundløst« og tilføjede, at det kinesiske forsvarsministeriums netsteder ofte bliver forsøgt hacket ved angreb, der kan spores tilbage til USA.

USAs præsident, Barack Obama, sagde i marts, at antallet af cybertrusler mod amerikanske virksomheder og landets infraastruktur tager til, og at nogle var »statsstøttet«. Det fik Kina til at gentage tilbuddet om at tale sammen i »konstruktiv dialog og samarbejde med det internationale samfund, også USA«.

Der nedsættes nu en arbejdsgruppe med kinesiske og amerikanske repræsentanter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.