Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kæmpe cybersvindel-net lukket i nat

Amerikansk politi raserede natten til i dag datacentre i USA og stoppede et kæmpe netværk, der kontrollerede hundredetusindevis af intetanende menneskers computere.

Mødes man af denne side fra nu af, er man en del af Bamital-nettet
Mødes man af denne side fra nu af, er man en del af Bamital-nettet

En stor aktion, sat i søen af Microsoft og Symantec i samarbejde med amerikansk politi, førte natten til i dag til razzia og nedlukning af et de helt store såkaldte botnet, der har malket millioner ud af at kontrollere hundredetusindevis af virusinficerede computere.

Botnettet Bamital har estimeret hentet en mio. dollars hjem om året på at sende folk andre steder hen på nettet end dér, hvor de selv bad om at komme hen, for derefter at score penge på at vise dem annoncer. Den kriminelle ring havde deres udstyr stående i datacentre i New Jersey og Virginia, men aktionen omfattede også en enkelt server, der stod i Holland.

Botnettet Bamital var ikke et af de største i historien, men var ifølge de amerikanske myndigheder ganske velvoksent med op mod 600.000 smittede computere.

18 mennesker styrede det

Det var sikkerhedsfirmaet Symantec, der opdagede botnettet for et års tid siden, og siden har selskabet sammen med myndighederne og Microsoft forsøgt at spore nettet, der løbende er blevet ændret. Efterforskningen viser, at det blev opereret af 18 mennesker, der var spredt over hele jorden, omend meget tyder på, at botnettets oprindelse er russisk. Det vurderes, at det var omkring tre år gammelt.

Det estimeres, at netværket har hijacket omkring tre mio. klik dagligt på denne vis.

Botnet er et af nettets mest infame fænomener og kan forrette stor skade eller sågar medvirke til alvorlig datakriminalitet, for eksempel cyberangreb. Normalt smittes ens computer af virus, fx. via downloadede filer, vedhæftede filer til mails eller via nettet, hvorefter bagmanden kan kontrollere computeren og bruge den til fx at udsende spam eller andre ondsindede sager. I tilfældet Bamital stammede den skadelige kode direkte fra nettet og fra fildeling, oplyser efterforskerne.

Man er ikke kriminel

Den enkelte smittede computerbruger begår ikke noget kriminelt, og det er ret let at undgå, hvis man sørger for at have antivirus-software installeret på sin PC, ikke fildeler og klikker vedhæftede filer fra ukendte mennesker - og i øvrigt sørger for at holde sine programmer opdateret.

Er man bekymret for om man er smittet med Bamital, kan man følge denne vejledning

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.