Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Japansk mobilproducent udfordrer iPhone-designet

Er foldemobilen ved at få en renæssance? Japanske NEC giver det i hvert fald et forsøg med en Androidmobil, der næppe kommer på det danske marked, men som alligevel er ganske interessant.

Mobiltelefoner, der kan foldes ud, er på ingen måde noget nyt. I en periode var såkaldte 'clam shells' (foldemobiler) utrolig populære. Selv Nokia måtte bide i det sure æble og begynde produktionen af disse »små, sølvfarvede dimser, der kan foldes ud på midten«, som den tidligere Nokia-topchef Anssi Vanjokis beskrev dem.

Skærme på ydersiderne


Begge skærme er aktive - også når telefonen klappes sammen. Foto: Amobil.no

Efter Apple slap iPhonen på markedet er det dog den mere simple form, der har været dominerende: store, flade firkanter med en skærm, der fylder næsten hele fronten. Men nu kommer der endelig en mobiltelefon, der udfordrer dette design. NEC Medias W har nemlig skærme på begge sider, og den kan foldes ud, så skærmene er i forlængelse af hinanden

Når det er gjort, kan man vælge, om man vil køre forskellige applikationer på de to skærme, eller om man vil udvide skærmbilledet, så det flyder over begge skærme - for eksempel for at få plads til en hel hjemmeside.

Ikke helt nyt


Sony Tablet P 300 har også et foldesdesign og dobbeltskærm. Foto: Amobil.no

Men heller ikke denne ide er helt ny. Sony forsøgte noget lignende med en tavlecomputer, Sony Tablet P, uden det blev nogen succes. Her åbnede man tavlen som var det en bog med de to skærme på indersiden. YotaPhone har også to skærme, men den kan ikke foldes ud, så skærmene kommer til at være ved siden af hinanden.

Hver skærm på NEC Medias W måler 4,3 tommer, så mobilen udfoldet har en skærm på cirka 5,6 tommer. Her får man godt nok en bred, sort stribe midt på skærmen, da rammen fra hver side mødes i midten. Det ligner da også mest af alt, at man bare har placeret to forskellige telefoner ved siden af hinanden.

Smarte funktioner

Vi har ikke testet denne telefon, som i første omgang bliver tilgængelig i Japan. Men hjemmesiden The Verge har kigget nærmere på den, og de hævder, at den har flere smarte funktioner. Blandt andet kan to personer sidde på hver sin side af et bord og se den samme film på hver sin skærm.

The Verge skriver også, at skærmtastaturet til Medias W er lettere at skrive på end de fleste andre skærmtastaturer, da det strækker sig ud over begge skærme.

Næppe til Norden


Samsung arbejde på skærme, der kan bøjes, og det giver interessante perspektiver. Foto: Amobil.no

Om telefonen kommer til Norden, har vi ikke hørt tale om. NEC-telefoner findes i dag hverken i Sverige, Norge eller Danmark, og der er ingen grund til at tro, at de vil komme på banen i nær fremtid. Medias W er en telefon til NTT DoCoMo-netværket, og vil derfor ikke fungere på den danske net.

Det vil vise sig, om andre tager udfordringen op og satser på lignende produkter. Samsung arbejder på en skærm, der kan bøjes og vippes, og det åbner op for, at foldemobilerne kan få et comeback - tilmed uden den sorte striben mellem de to skærme.

Vi har en mistanke om, at Medias W er en mobil, det ikke gør så meget, at vi må klare os uden, men princippet med den er ganske interessant.

Læs også: Print dit eget mobil-cover

Læs artiklen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.