Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Internettopmøde udvikler sig til farce

Danmark og en alliance af vestlige lande afviser at skrive under på ny traktat om internettet. Den danske delegation tager hjem og ministeren ærgrer sig.

De arabiske og afrikanske lande er meget tilfredse med resultatet. Desværre er de fleste andre taget hjem.
De arabiske og afrikanske lande er meget tilfredse med resultatet. Desværre er de fleste andre taget hjem.

Forhandlingerne om en ny traktat om styringen og kontrollen af internettets grundlæggende infrastruktur, brød fredag sammen da USA, Storbritannien og en række andre vestlige lande, heriblandt Danmark, nægtede at underskrive det dokument, der var destilleret ud af et næsten 14 dage langt topmøde i Dubai.

De fire danske delegerede tager nu hjem uden at tilslutte sig det, der ellers skulle have været en ny, international grundlov for internettet.

Topmødet skulle ellers have fornyet den nuværende traktat om telekommunikation, der er fra 1988 og derfor ikke nævner internettet. Det er FN-organet ITU, der er en international telekommunikationsstandardiseringsorganisation, der afholder arrangementet for i alt 193 deltagende nationer, men det var på forhånd givet, at topmødet ville udvikle sig til en hanekamp mellem de vestlige lande og lande som Kina, Saudi-Arabien og Rusland, samt flere andre.

Styringen af nettet sker fra Californien

Blandt andet handler slagsmålet om de organisationer, der til dagligt arbejder med at få nettet til at hænge sammen. Det er blandt andet den californisk baserede organisation ICANN, der varetager en del af styringen - og ICANN er formelt fortsat en organisation, der fungerer under den amerikanske regering.

Koblingen til den amerikanske præsident er dog udelukkende formel, og ingen har nogensinde været i stand til at påvise, at ICANN er blevet brugt politisk. ICANN selv har i årevis arbejdet på at internationalisere beslutningsprocesserne og dermed demokratisere kontrollen med nettet.

ICANN, der overordnet koordinerer og styrer internettets grundlæggende adressesystem, har været et varmt emne globalt i årevis, og allerede i 2005 var der ballade om ICANN forud for et lignende topmøde, dengang i Tunis. Dengang udviklede tingene sig også absurd, da Kina, Iran, Brasilien og flere andre lande truede med helt at droppe internettet, for i stedet at etablere et nyt.

Danmark: Pil ej ved nettet

Mens de vestlige lande, herunder Danmark, drog til Dubai for at kæmpe for internettets nuværende struktur, er der flere lande, der ønsker en øget FN-kontrol af nettet, og dermed også medbestemmelse. Blandt andet ønsker nogle lande, at traktaten skal indeholde standarder for såkaldt 'deep packet inspection' - teknologier, der gør det lettere for lande som Kina at overvåge og censurere nettets indhold. Sådanne tiltag kæmper en alliance af vestlige lande, herunder Danmark, imod.

Allerede i sidste fredags udgave af Berlingske Business forklarede en af de fire danske delegerede, chefkonsulent Peter Hjørnager Pedersen fra Erhvervsstyrelsen, at Danmark ikke ønsker, at ICANN flyttes over i FN-regi, og den holdning har Danmark kæmpet for hele vejen gennem processen.

Ad hoc-afstemning

Den danske holdning så dog ud til at blive overtrumfet onsdag, da der spontant opstod en håndsoprækning, hvor der så ud til at være flertal for at lade FN få en øget rolle i udviklingen og styringen af nettet i fremtiden. Det gjorde de i forvejen komplicerede forhandlinger endnu mere komplicerede, da traktaten pludselig så ud til at komme til at rumme en passus om netop dette forhold.

Balladen tog ekstra fart, da ordet menneskerettigheder pludselig dukkede op som en del af traktaten i forhandlingerne natten til fredag. Dét ord var en rød klud for øjnene af Kina og Iran, der endte med at gå i baglås.

Nu tager alliancen af vestlige lande hjem med uforrettet sag, og eftersom at alliancen tæller USA, er FN-topmødets slutdokument helt uden konsekvenser. Ifølge dokumentet skal FN nemlig spille en større rolig i fremtidens udvikling af internettet, og det ville i sagens natur kræve tilslutning fra USA, der sidder på ICANN i dag.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) beklager udfaldet.

· Det er beklageligt, at man ikke kunne opnå et mere positivt resultat, fordi vi fra europæisk side har udvist kompromisvilje i forhandlingerne. Men vi er altså ikke villige til at gå på kompromis med det frie og åbne internet, som vi kender det i dag, skriver hun i en mail til Berlingske.

Den officielle underskrivelsesceremoni afholdes senere i dag og bliver et lettere absurd teater, hvor Kina, sammen med flere arabiske og afrikanske nationer skriver under på traktaten

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.