Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

IBM: Så vild er din computer om fem år

IT-giganten IBM har kigget i krystalkuglen og set fem år frem i tiden. I 2017 kan computeren smage på din morgencroissant - og lugte om du har glemt at børste tænder

Din computer får sanser de næste fem år
Din computer får sanser de næste fem år

Når man er et af verdens største teknologiselskaber, er det ikke helt uden risiko at spå om den teknologiske fremtid. Man skal nemlig gerne ramme nogenlunde rigtigt, hvis ikke det skal være alt for pinligt. I dét lys er det en ganske opsigtsvækkende forudsigelser, som giganten IBM netop har offentliggjort. Hvis du synes, din smartphone er smart nu - så bare vent.

Det er IBMs research- og forskningsafdeling, der har en fast tradition for hvert år at forudsige fem ting, der kommer mere af de næste fem år. Og i år gætter IBM på, at computerne frem mod 2017 bliver mere og mere intelligente og i stand til at lære ting. Men især gætter IBM på, at computerne også begynder at få sanser, så de kan fornemme den verden, de er i, på deres egen computeragtige måde.

1. Berøringer

Du kender den berøringsfølsomme skærm fra både din smartphone og fra billetautomaten på togstationen. Når du trykker på den, kan du mærke...ja, en skærm.

Men sådan er det ikke om fem år. Her vil du kunne mærke det, du ser på skærmen - helt bogstaveligt. Via en kombination af forskellige teknologier, især vibration, vil de trykfølsomme skærme nemlig blive i stand til at simulere følelsen af de ting, du kigger på. Shopper du efter en ny sofa på nettet, vil din computerskærm kunne give dig en fornemmelse af, hvordan det føles at røre  ved stoffet.

2. Synet

Ifølge IBM tager hver eneste beboer på vores planet hvert år 78 digitale billeder. Om fem år vil din computer kigge med og forstå dem.

Når vi mennesker kigger på billeder, tænker vi sjældent over, hvor let vi har ved at afkode, hvad billedet forestiller. Men det er en egenskab, der er langt sværere for en computer. Vi kan med det samme se, hvis et billede forestiller et bjerg eller en strand, og har vi set et bjerg på et billede, kan vi automatisk genkende bjerge på andre billeder.

Det kan en computer ikke. Endnu. Men det kan de om fem år - og det vil ifølge IBM hjælpe fx læger til at se sygdomme, inden de opstår - eller man kan bruge billeder fra overvågningskameraer til at spotte forandringer i vejret, der kan føre til katastrofesituationer i nær fremtid.


3. Hørelsen

Du kender måske Siri - Apples virtuelle assistent i iPhone. Og hånden på hjertet: Den virker jo ikke særlig godt. Men det kommer den til - for om fem år kan computere og smarpthones lytte med på den verden, de befinder sig i, og genkende lydene.

IBM skriver blandt andet, at computersystemer vil kunne trænes i at genkende forskellige nuancer af for eksempel gråd, så mødre kan forstå deres babyers behov bedre. Men også andre lyde vil kunne genkendes - for eksempel lyden af vejret, der kan forudsiges langt bedre ved hjælp af alle de mikrofoner, vi omgiver os med.

4. Smag på verden

Om fem år kan din computer hjælpe dig til at blive en bedre kok - og hjælpe dig med at lave mad, der smager godt, selv om du sparer på salt og fløde. Den måde mennesker opfatter smag på er nemlig blot kemiske processer, kombineret med personlige præferencer - og begge dele kan computere finde ud af om fem år. Via molekylære analyser kan computerne lure, om du vil kunne lide en bestemt ret, og i øvrigt hjælpe dig med at blive mæt og glad, uden at du spiser usundt - eller savner smagen af salt, fedt eller alt for mange tomme kulhydrater. Samtidig vil computerne kunne hjælpe med at skabe nye retter, vi aldrig selv ville have tænkt på, baseret på viden om, hvad vi kan lide.

5. Lugtesansen

Den mest praktiske funktion nogensinde, vil se dagens lys inden for de næste fem år. Nu vil din telefon nemlig kunne fortælle dig, om du har dårlig ånde, om du er for fuld til at køre bil, eller om du er ved at blive forkølet. Lugte er nemlig blot kemi - og den kemi kan elektronik allerede i dag opfange. Det har mange måttet sande i disse julefrokostdage, når politiet har bedt dem blæse i alkohol-detektoren. I fremtiden vil sådanne teknologier blive fintunet og meget mere udbredt, så de kan fortælle os meget mere om den verden, vi lever i.Berlingskes tech-redaktion er på Facebook. Følg os her

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.