Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er listen over de værste piratlande

Amerikansk komité løfter pegefingeren over for fem lande i deres årlige liste over de mest piratvenlige lande.

Anti-pirat komiteen har ingen juridisk magt uden for USA, men arbejder alligevel på at beskytte ophavsrettighederne på amerikansk materiale mod internationale pirater.
Anti-pirat komiteen har ingen juridisk magt uden for USA, men arbejder alligevel på at beskytte ophavsrettighederne på amerikansk materiale mod internationale pirater.

Hvert år publicerer de amerikanske myndigheders antipirat-komité, The Congressional International Anti-Piracy Caucus (IAPC), en liste over de verdens værste piratlande. Gruppen har naturligvis ingen juridisk magt uden for USAs grænse, men listen giver alligevel en løftet pegefinger til de lande, som de slet og ret ikke mener gør nok for at beskytte amerikanske artisters ophavsret.

Ingen ændring i toppen

Ikke overraskende er det fortsat Kina og Rusland, der topper listen. Begge lande må tage imod hård kritik fra antipirat-komiteen - hovedsageligt fordi de ikke har gjort noget konkret for at komme problemet til livs.

Kinas største søgemotor, Baidu, får dog et lille klap på skulderen for at have indgået en aftale med rettighedshavere om at kunne fjerne beskyttet materiale.

Læs også: Piratsites glade for Google-blokering

Verdens største piratmarked

Tredjepladsen på listen går til Ukraine. Også her er kritikken hård, og skal vi tro komiteen, så er forholdene blevet endnu værre end tidligere.

»Ukraine er blevet centrum for ulovlig distribuering af beskyttet materiale via netværk og hjemmesider. De huser også et af verdens største piratmarkeder, EX.ua,« skriver IAPC.

Komiteen peger også på en hændelse i løbet af året, hvor BitTorrent-hjemmesiden Demonoid blev lukket ned, men kom op igen efter blot et par dage. Ifølge IAPC skete dette som følge af, at de ukrainske myndigheder bukkede under for presset fra utilfredse brugere, hvilket de ikke burde have gjort.

Nye lande på listen

Ud over disse gengangere er der også dukket et par nyheder op på listen i form af Schweiz og Italien. Italienerne har haft flere store piratsager i retten det seneste år, og de tre største internetleverandører er blevet nødt til at blokere adgangen til hjemmesider som The Pirate Bay og KickassTorrents.

Men det har bestemt ikke været godt nok for IAPC. Det blev nemlig for nylig gjort ulovligt i Italien at overvåge fildeling over P2P-netværk samt at indsamle IP-adresser. Ifølge hjemmesiden Torrentfreak skal dette være årsagen til, at IAPC har sat Italien på listen.

Også for Schweiz skal manglende lovgivning være årsagen til, at de havnet på listen:

»Den schweiziske ophavsretslov er utilstrækkelig. De er blevet hjemsted for hjemmesider, hvis eneste formål er at forenkle og muliggøre piratkopiering og gøre ophavsretsbeskyttet materiale tilgængeligt,« skriver IAPC.

Schweizisk lov tillader i dag at se ophavsretsbeskyttet materiale via enten streaming eller download så længe, det er til privat brug.

Roser Canada og Spanien

Ud over den løftede pegefinger til disse fem lande giver komiteen en smule ros til Canada og Spanien. Disse to lande var på listen i fjor og fik hård kritik for manglende lovgivning samt ringe beskyttelse af ophavsretten. Nu skulle de dog have indført nye love, og selv om IAPC ikke er fuldt ud tilfredse endnu, så ser de på det som en positiv udvikling.

Du kan læse hele rapporten på denne hjemmeside.

Læs også: Google udvider pirat-censur

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.