Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er årets mest usikre passwords

På trods af IT-eksperters gentagne råd om at bruge komplicerede passwords til computeren, gør vi det stik modsatte. Talrækker og ”password” er stadig blandt de mest anvendte, og dermed også de mest usikre, passwords.

"Password" er nok engang på listen over de mindst sikre kodeord i 2011. Eksperter anbefaler, at man bruger mindst otte tegn i sit kodeord med mindst et stort et lille bogstav.
"Password" er nok engang på listen over de mindst sikre kodeord i 2011. Eksperter anbefaler, at man bruger mindst otte tegn i sit kodeord med mindst et stort et lille bogstav.

Hvis dit password til computeren eller e-mailen er ”password” eller ”123456”, bør du overveje at skifte det ud. Begge kodeord er nok engang blandt de mest anvendte passwords på verdensplan. Dermed er de også blandt de mest usikre passwords, da hackere meget nemt kan tiltuske sig adgang til din Facebook eller din e-mail ved systematisk at indtaste et af de mest anvendte.

Det amerikanske IT-firma Splashdata har for nylig offentliggjort en liste over de hyppigst anvendte kodeord i 2011 på baggrund af de millioner af passwords, som hackere har lækket på diverse hjemmesider i løbet af året.

Listen viser, at passwords der knytter sig direkte til at skrive et password, såsom ”password” eller ”letmein”, er blandt de mest anvendte. Hertil kommer simple tal- eller bogstavrækker, der ligger umiddelbart ved siden af hinanden på tastaturet, eksempelvis ”123456”, ”qwerty” eller ”qazwsx”. Herudover er der de lidt mere kuriøse, som ”monkey” eller ”michael”, der af en eller anden grund altid scorer højt på den slags lister.

Disse passwords var også på en tilsvarende liste, som IT-sikkerhedsfirmaet Imperva offentliggjorde i starten af året og blandt de famøse ”500 worst passwords of all time” fra 2005. Listerne viser også en tendens til at bruge passwords, som knytter sig til den pågældende hjemmesides navn. Impervas liste var baseret på kodeord stjålet fra hjemmesiden Rockyou.com, hvor mange brugere brugte passwordet "rockyou".

Spørgsmålet er imidlertid, hvorfor vi tilsyneladende fortsætter med at anvende de samme, "lette" passwords igen og igen? Et studie fra 2007 peger konkluderer, at det skyldes vores hukommelse - eller snarere mangel på samme. Den gennemsnitlige person har 25 forskellige konti, som kræver et password, og at hun i gennemsnit skriver et password 8 gange om dagen.Som følge heraf har den gennemsnitlige bruger 6,5 passwords, som bliver brugt på 3,9 forskellige hjemmesider. Af selv samme grund er mange af os tilbøjelige til at genbruge de samme passwords, da der slet og ret er en grænse for, hvor mange passwords, vi kan huske.

Blandt eksperter er der bred enighed om, at sikre passwords er på mindst otte tegn, og at de består af både store og små bogstaver samt et eller flere tal og specialtegn. Denne huskeregel gør imidlertid, at det er en drilsk øvelse at huske de relativt komplicerede passwords.Men det behøver det ikke at være:

- En god ide er, at man vælger en sætning, som betyder noget for en selv, sådan at man kan huske den. Man kan herefter bruge noget af den sætning,eksempelvis begyndelsesbogstaverne i den sætning, som man krydrer ved at veksle mellem store og små bogstaver eller ved at lave nogle af bogstaverne om til tal. Et E kan blive til et 3-tal for eksempel. På den måde opnår man den kompleksitet, som et password skal have, for at det er svært at bryde, forklarer Lars Neupart, som er direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Neupart A/S.

Det kan imidlertid være svært at afgøre, hvornår man har lavet et tilstrækkelig kompliceret password, men også her er der hjælp at hente på forskellige hjemmesider:

- Hvis man opretter en e-mail hos Google, vil der være en markør på skærmen, som viser styrken af dit password. Den hjælper dig med at vurdere, om dit password er stærkt nok. På den måde kan man løse problemet med, hvor langt og hvilke forskellige tegn det skal have, for at det er sikkert, siger Lars Neupart, som opfordrer til, at man ikke bruger det samme password til forskellige konti. ligesom man skal undgå at bruge et af de 25 mest anvendte passwords, som står på listen herunder.

1. password

2. 123456

3. 12345678

4. qwerty

5. abc123

6. monkey

7. 1234567

8. letmein

9. trustno1

10. dragon

11. baseball

12. 111111

13. iloveyou

14. master

15. sunshine

16. ashley

17. bailey

18. passw0rd

19. shadow

20. 123123

21. 654321

22. superman

23. qazwsx

24. michael

25. football

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.