Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hashtag, selfie og tweep finder vej til ordbog

Den amerikanske ordbog Collegiate Dictionary fra Merriam-Webster har hentet nye ord inspireret af teknologiens verden på listen over nye tilføjelser i 2014-udgaven.

Ordet selfie blev populært i 2013, hvor det blev udnævnt til årets ord af redaktørerne bag Oxbord Dictionaries. Det er betegnelsen for de billeder, folk tager af sig selv typisk med en mobiltelefon i udstrakt arm og typisk deler det på sociale netværk. Her er det modellen Petra Nemcova, der snupper et selfie med en mobil, mens hun poserer på den røde løber til Cannes Film Festival.
Ordet selfie blev populært i 2013, hvor det blev udnævnt til årets ord af redaktørerne bag Oxbord Dictionaries. Det er betegnelsen for de billeder, folk tager af sig selv typisk med en mobiltelefon i udstrakt arm og typisk deler det på sociale netværk. Her er det modellen Petra Nemcova, der snupper et selfie med en mobil, mens hun poserer på den røde løber til Cannes Film Festival.

Begrebet »selfie« blev for alvor udbredt til de fleste sidste år, hvor redaktørerne bag Oxford-ordbøgerne valgte at udnævne netop selfie til årets år på grund af den fart, det er blevet udbredt med.

Selfie, der er betegnelsen for de billeder, folk tager af sig selv typisk med en mobiltelefon i udstrakt arm og typisk deler det på sociale netværk, var da også et af de ord, der var med på Dansk Sprognævns årlige liste over nye ord og udtryk, danskerne har indsamlet i løbet af året. Og er det også blandt de nye 150 ord, som er blevet tilført i amerikanske Merriam-Websters ordbog Collegiate Dictionary 2014.

Det er det sammen med ord som »hashtag«, der er betegnelsen for ikonet #, der anvendes på sociale medier for at tagge indhold, »tweep«, der er en person, som følger en anden på et socialt netværk, og »catfish«, der anvendes om personer, som opretter falske identiteter på sociale netværk med henblik på at narre andre.

Generelt er listen med de 150 nye ord til Collegiate Dictionary 2014 ifølge teknologimediet Mashable præget af udtryk fra teknologiens verden samt koblinger mellem teknologi og kultur.

Andre nye ord er »crowdfunding« og »gamification«, der er betegnelser henholdsvis at indsamle penge eller bidrag til sager eller udvikling af projekter og produkter på hertil udvikle hjemmesider og for at spilelementer inddrages i flere andre ting, funktioner og verdener - eksempelvis på digitale tjenester, arbejdsmodeller og lignende.

»Rigtig mange af de nye ord er udtryk for den effekt den digitale opkobling har på vores liv og levebrød,« lyder det fra Merriam-Webster-redaktør Peter Sokolowski i en meddelelse om tilføjelsen af de nye 150 ord.

»Tweep, selfie og hashtag referer til de måder, vi kommunikerer og deler som individer, mens crowdfunding, gamification og big data er udtryk for, hvordan internettet har medvirket til at forandre forretningsmodeller på afgørende måder,« lyder det videre.

Flere af de pågældende ord og udtryk forklares allerede i flere online ordbøger. Listen med de nye 150 ord rummer da også ord og udtryk, som ikke er relateret til den teknologiske og digitale verden. 

Dansk Sprognævns liste over nye ord og udtryk, danskerne indsamlede i løbet af 2013, rummer netop også eksempler på ord med relationer til det digitale univers og teknologiens verden. Heriblandt hackaton, der er en begivenhed, hvor IT-folk møder og samarbejder om eksempelvis udviklingen af apps. Phablet, der er en blanding af en smartphone og en tablet. Swippe, der er et udtryk for at overføre penge til en anden via mobiltelefonen. Og twerk, der er en form for numsedans.

Da Oxford Dictionaries i slutningen udnævnte et af ordene, selfie, til årets ord for 2013, lød det herfra, at selfie ikke var et helt nyt ord for 2013, og at det allerede var inkluderet i Oxford Dictionaries Online, ligesom redaktører i juli 2012 beskrev det i de løbende beskrivelser af ord, der er under radaren lige nu.

»Vores udvælgelse af »Årets ord« behøver ikke at være et nyt år. Men det skal have været fremtrædende i årets løb, og selfie passer bestemt sikker ind i den kategori. Det tyder på, at alle, der er nogen, efterhånden har delt et »selfie« et sted på internettet. Og hvis det er godt nok for Obama eller paven, er det også godt nok til som årets ord,« lød det på Oxford Dictionaries blog om udvælgelsen af ordet.

Betegnelsen selfie er typisk forbundet med sociale medier og fotodelingstjenester, og det blev ifølge Oxford Dictionaries almindeligt kendt og bredt anvendt i medier i 2012, hvorefter brugen af det blot er steget. Samtidig noteres det, at udbredelsen af smartphones i høj grad har medvirket til selfie-bølgen.

I de tidligere år har Oxford-ordbøgerne udnævnt ord som GIF (2012) eller »to GIF« fra betegnelsen for internetformatet til billeder og små animationer, unfriend (2009) eller »to unfriend« med relation til at fjerne en person som ven i et socialt netværk som eksempelvis Facebook og podcast (2005).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.