Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hackerne er ude efter dit TV

Sikkerhedshul i Samsungs smart-TV-serie gør det muligt at slette alt - eller kikke ud i din stue.

Et smart-TV er et fladskærmsfjernsyn, som kan kobles på nettet, og hvorigennem man f.eks. kan leje film. Men hackerne kan også kikke indenfor... bogstaveligt. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix
Et smart-TV er et fladskærmsfjernsyn, som kan kobles på nettet, og hvorigennem man f.eks. kan leje film. Men hackerne kan også kikke indenfor... bogstaveligt. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix

Samsungs serie af smart-TV-apparater rummer et sikkerhedshul i den indbyggede software, som gør det muligt for hackere at slette alt i fjernsynets hukommelse.

Det påviser det maltesiske IT-sikkerhedsfirma ReVuIn, og det rammer især Samsungs TV LED 3D-apparater, som hackerne kan få fuld kontrol over og f.eks. kan aktivere det indbyggede kamera og/eller mikrofon og udspionere ejerne af fjernsynet, ligesom de kan stjæle kontokortoplysninger og andet, der er gemt på fjernsynet.

Samsung er det mest udbredte TV-mærke i mange lande, heriblandt Danmark.

Kreditkortoplysninger ligger på fjernsynet

Smart-TV-apparater er fladskærmsfjernsyn, som ud over at kunne vise TV-programmer har en indbygget brugerflade med småprogrammer, som minder om en PC eller en mobiltelefon. Hvis man kobler fjernsynet til Internettet, får man adgang til selv at gå på nettet på fjernsynet, se film gennem tjenester som Netflix og YouBio, læse f.eks. Facebook-beskeder, købe film og dykke ned i forskellige TV-stationers arkiver eller spille spil.

Men netop på grund af netadgangen ud i verden er der også adgang tilbage til TV-apparatet, som reelt også er blevet en computer.

Hackere er ifølge ReVuIn i stand til at skaffe sig adgang til filer og oplysninger, som lagres i TV-apparatet, herunder historikken i, hvad man har foretaget, og de kan også støvsuge eventuelle USB-drev og -nøgler, som er koblet til fjernsynet.

»Denne særlige sårbarhed påvirker næsten alle Samsung-TV-apparater af de seneste generationer, altså ret mange modeller,« siger Luigi Auriemma fra ReVuIn til The Register.

Advarsler efter eksplosion i TV-salg

TV-bokse og smart-TV-apparater betragtes almindeligvis som immune over for hackerangreb og spionprogrammer. Men det er de ikke.

Samsung har endnu ikke reageret på afsløringerne.

Allerede for et år siden advarede IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT, som overvåger den danske del af Internet, om, at der er grund til at bekymre sig en hel del for, hvem der ubeset kikker ind i ens TV gennem ledningerne og hugger adgangsord, kodeord og kreditkortoplysninger.

»2011 skabte et boom i salget af avancerede internetfjernsyn. I 2012 kommer der med sikkerhed enorme problemer. Alle nyere fjernsyn giver f.eks. mulighed for at logge på Facebook, og disse data ligger i fjernsynet. Brugervenligheden er et problem, for vi gider ikke taste oplysningerne ind, hver gang vi logger på f.eks. Playstations net. Og fjernsynene bruger gængse internetbrowsere, men hvor lang tid går der, før de almindelige sikkerhedsopdateringer til dem også er lagt på fjernsynet?« sagde Shehzad Ahmad, chefkonsulent i DK-CERT, til Berlingske.

I januar blev det påvist, hvordan hackere kan lægge spionprogrammer ind på TV-bokse og på den måde enten stjæle eller dele satellitsignalet fra en betalings-TV-kunde.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.