Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Google-skat« granskes yderligere

Den tyske forbundsdag drøftede hele natten krav om, at Google skal betale, hvis der vises artikler fra tyske medier på søgemaskinen.

De tyske aviser kræver betaling af Google og andre søgemaskiner, der viser deres artikler. Arkivfoto: Stephanie Pilick, EPA/Scanpix
De tyske aviser kræver betaling af Google og andre søgemaskiner, der viser deres artikler. Arkivfoto: Stephanie Pilick, EPA/Scanpix

Den tyske Bundestag har bedt et hold af eksperter se på forslaget om at indføre en særlig »Google-skat« på nyhedsartikler og avisfotografier, som dukker op i Googles - og andres - søgemaskiner.

De tyske udgivere har, som deres franske kollegaer, presset på for at få standset, hvad de betragter som Googles nassen på deres arbejde, ved at søgemaskinerne plukker nyhedsartikler og stiller dem til rådighed for alle, hvorved medierne selv går glip af trafikken og - i værste fald - de indtægter, som følger med fra annoncer og tilsvarende, der vises omkring artiklerne.

Det tyske parlament begyndte kort før midnat, natten til fredag, en debat om sagen og valgte senere på natten at sende spørgsmålet videre til den juridiske komité for at få belyst tvivlsspørgsmål yderligere.

Google-kampagne

Der foreligger intet om, hvornår komitéen melder tilbage.

Google indledte tirsdag en kampagne mod den tyske lov, som vil kræve, at søgemaskinerne skal betale et beløb til udgiverne, hver gang artikler vises i søgningerne som andet end blot et link til siden, hvor man selv kan læse dem. »Forsvar dit net« hedder overskriften på Google-kampagnen. I et filmklip advarer Google om, at »gennem flere end ti år har du kunne finde, hvad du ledte efter«, men at den nye lov »vil ændre helt på dette«.

I Frankrig kører en tilsvarende debat. Heller ikke her er der udsigt til nogen klar beslutning inden for den nærmeste fremtid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.