Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Google får forbud mod at tage nyheder

Alle de store, brasilianske medier spærrer for, at Google samler deres nyheder op. De kræver penge. Det samme gør de franske medier - med opbakning fra regeringen.

Google News er en gratis nettjeneste, som samler nyheder op fra medierne land for land, dog ikke for Danmark. Nu boykotter brasilianske medier tjenesten.
Google News er en gratis nettjeneste, som samler nyheder op fra medierne land for land, dog ikke for Danmark. Nu boykotter brasilianske medier tjenesten.

Aviser, som står for 90 procent af nyhedsformidlingen i Sydamerikas største land, Brasilien, har besluttet at spærre for, at internetgiganten Google kan samle deres nyheder op og formidle dem videre.

Dermed optrappes kampen verden over mod, hvad mediebranchen kalder Googles nassen på deres stof. De 154 medlemmer af Den Nationale Avisorganisation (ANJ) i Brasilien kræver, at Google betaler for at bruge deres indhold på Googles nyhedstjeneste, Google News, som samler nyheder og overskrifter op land for land og præsenterer dem i et overblik for alle, der gratis vil bruge tjenesten.

Aviser: Læserne forsvinder

Den franske udgiverorganisation har - med den franske regerings opbakning - også krævet penge af Google, som nægter at betale og truer med at gøre de franske medier usynlige på Googles søgetjeneste.

Den brasilianske avisorganisation mener, at Google trækker trafik væk fra deres netsteder, mens Google omvendt hævder, at søgegiganten sender flere besøgende til medierne.

»Ved at levere de første få linier af vore historier til internetbrugerne nedbringer tjenesten chancerne for, at de vil læse hele historien på vore netsteder,« siger præsidenten for den brasilianske avisorganisation, Carlos Fernando Lindenberg Neto, i et interview.

Google: Taxichaufføren betaler heller ikke

Medierne i Brasilien gav i december 2010 Google lov til som forsøg at bruge topnyhederne for at højne interessen hos læserne og få flere til at klikke på historierne, hvilket giver aviserne mulighed for at sælge annoncer rundtom.

Google siger, at Google News-tjenesten, som ikke findes i en dansk udgave men derimod i f.eks. en svensk, giver nyhedsnetsteder verden over milliarder af ekstra klik. Googles direktør med ansvar for arbejdspolitikken, Marcel Leonardi, har sammenlignet avisernes krav med den tænkte situation, at taxichaufføren, der bringer turister til en bestemt restaurant, skulle betale afgift.

Internetbrugere, som bruger Googles almindelige søgetjeneste, vil fortsat kunne finde indhold fra de fleste af de brasilianske aviser, men ikke gennem Google News.

Regering afviser trusler

Den franske kulturminister, Aurélie Filippetti, sagde onsdag, at hun finder ideen om betaling »yderst relevant«, og at »det er ikke med trusler, at man forhandler med en demokratisk valgt regering«.

Google sidder på henved 60 procent af alle internetsøgninger i Europa.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.