Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Google afslører: Sådan overvåger vi din Gmail

Internetgiganten opdaterer sine brugerbetingelser for at fortælle, at al post i Gmail bliver pløjet igennem af software, der analyserer indholdet - også i den betalte udgave.

Det er ikke kun dig selv, der kikker med i, hvad du sender og modtager med Gmail. Googles software scanner automatisk al post, også i den betalte udgave af Gmail. Foto: Google
Det er ikke kun dig selv, der kikker med i, hvad du sender og modtager med Gmail. Googles software scanner automatisk al post, også i den betalte udgave af Gmail. Foto: Google

Al post, som sendes, modtages og lagres i Googles Gmail-postprogram, bliver scannet af internetgiganten.

Det gør Google nu klart efter at have opdateret sine brugerbetingelser på et område, som har vakt stor kritik. Både indgående og udgående post samt al post, der ligger på Googles servere, bliver automatisk analyseret af Googles software, og det gælder både for den annoncebaserede gratis Gmail-tjeneste og for den annoncefrie Gmail-tjeneste, som f.eks. virksomheder køber af internetgiganten.

Stor debat om brud på brevhemmelighed

»Vores automatiske systemer analyserer dit indhold (herunder e-mails) for at give dig produktfunktioner, som er relevante for netop dig – f.eks. tilpassede søgeresultater, skræddersyede annoncer samt beskyttelse mod spam og malware. Denne analyse foretages, når indholdet sendes, modtages og gemmes,« hedder det i de opdaterede brugerbetingelser, som har været gældende siden 14. april.

Googles annoncer trækker på oplysninger, som er samlet sammen ud fra, hvad man skriver og modtager af post, kombineret med ens søgninger, brug af Googles korttjeneste Maps, visning af film på Googles filmtjeneste YouTube m.m. Bruger man den gratis udgave af Gmail, får man i en spalte til højre på skærmen konstant vist annoncer, hvis indhold tilpasser sig ens egen profil.

Hvor meget Google kikker med i ens private post, har været genstand for stor debat. Nogen accepterer, at det er prisen for at bruge en gratis tjeneste. Andre mener, at det krænker brevhemmeligheden, som også gælder for digital post.

Borgerrettighedsgruppe: Det er ikke det værste

Man kan ikke, selv i betalingsudgaven af Gmail, slå funktionen fra, og det har ført til retssager mod Google. I marts afviste en amerikansk dommer, at en række retssager om emnet kunne samles i en principiel sag.

Direktøren for borgerrettighedsgruppen Open Rights Group, Jim Killock, siger til det britiske dagblad The Guardian, at det ikke er selve scanningen af indholdet i indbakken, som er det værste ved Googles handlemåde.

»Det er den mængde af oplysninger, som de ligger inde med om enkeltpersoner, som burde bekymre os, både fordi det er attraktivt for myndigheder, men også fordi oplysningerne nogle gange lækkes på forskellig vis, som (efterretningstjenesten, red.) NSAs brug af cookier generelt som en måde at gå efter bestemte brugere,« siger han.

Læs mere: Her er Googles brugerbetingelser på dansk
http://www.google.com/intl/da/policies/terms/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.