Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Google advarer mod øget censur på nettet

Antallet af henvendelser fra statslige myndigheder om at få fjernet indhold eller udleveret brugerdata fra Google er steget betragteligt det seneste år.

Hvert halvår offentliggør Google sin såkaldte Transparency Report, der giver et indblik i statslig indblanding hos den amerikanske søgetjeneste. Rapporten viser, hvor mange henvendelser Google har modtaget fra myndigheder verden over om at fjerne indhold eller udlevere brugerdata.

Læs også: Her er listen over de værste piratlande

Ifølge Google er tallene steget betragteligt det seneste år, og det drejer sig hovedsageligt om blokering af YouTube-videoer samt fjernelse af søgeresultater.

Statslig indblanding stiger


Kraftig stigning i antallet af statslige henvendelser på under et år. Foto: Google

I andet halvår af 2011 modtog selskabet 1.048 henvendelser fra myndigheder om at fjerne indhold, mens det tal nu er steget til hele 1.791 henvendelser i første halvår i år.

En tilsvarende stigning er også sket i antallet af anmodninger om udlevering af brugerdata. I 2009 lå dette tal på 12.539, mens det er steget til 20.938 i løbet af første halvår af 2012.

Kun én dansk henvendelse

Mellem juni måned sidste år og tolv måneder frem havde de danske myndigheder blot henvendt sig én gang, mens tallet er langt større for andre lande.

De fem lande, der topper listen, er Tyrkiet med 501 henvendelser, USA med 273, Tyskland med 247, Brasilien med 191 og Storbritannien med 97.

Her er der tale om alt fra lokale politidistrikter i Brasilien, der ønsker at få fjernet kritiske bloggere, til sagen om Bettina Wulff, den tidligere tyske præsidentfrue, der blev sat i forbindelse med prostitution. Ikke alle myndigheder fik sin vilje, meddeler Google.

Ikke det fulde billede

Åbenhedsrapporten fra Google giver dog ikke et helt korrekt billede af verdenssituationen samt hvilke stater, der ønsker mest kontrol. Iran og Kina tager sig for eksempel ikke tid til at kontakte Google. I stedet censurerer de hele YouTube for befolkningen.

Derudover har disse stater sine egne firewalls, der blokerer en række 'uønskede' hjemmesider inden for landets grænser.

Læs også: Netgiganters nej til nøgenhed

Læs artiklen på teknofil.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.