Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flugten fra 1984 går via Bella Center

Utilfredshed med monopoler, overvågning og lukkede dagsordener fører moderne computernørder til Ubuntu-messe på Vestamager.

George Orwell opfandt begrebet Big Brother. Siden blev det et tv-show. Derefter virkelighed.
George Orwell opfandt begrebet Big Brother. Siden blev det et tv-show. Derefter virkelighed.

Jeg har forestillet mig Linux-brugere som den slags, der hører høj heavy metal i hørebøffer, mens de flytter rundt på koder på computerskærmen, ryger en halv cigaret og lader resten ryge sig selv i bunden af en coladåse.

Og ja, der er kun mænd, og de griner med mellemrum ind i de evigt opslåede computerskærme, prikker en ven i siden og viser ham det, jeg går ud fra, er et stykke helt fjollet HTML.

Men til messe for Linux-styresystemet Ubuntu  i Bella Centret er der lyst og lækkert, og jeg er dybt overrasket over antallet af nogenlunde velsiddende jakkesæt. Og at der faktisk er omkring tusind besøgende.

Manden i centrum hedder Mark Shuttleworth. Han stiftede i 2004 Ubuntu for den halve milliard dollars, han havde tjent på at sælge VeriSign. Ubuntu er et open source-styresystem. Kodematerialet er åbent for alle, det er gratis og baseret på Linux.

Han er stærk kritisk over for den retning, som IT udvikler sig i.

"Der er store problemer i den måde, IT fungerer på i dag. Det er virkelig ironisk, som om vi lever i romanen 1984, bortset fra at George Orwell ikke forudså, at vi selv ville købe de produkter, der fører os derhen," siger han.

Mark Shuttleworth refererer til et papir, jeg har vist ham, hvor jeg har noteret de tre problemer, jeg som almindelig bruger synes er de største i IT i dag:

1) Forskellige sider og maskiner overvåger min færden.

2) Jeg kan ikke vælge, hvilken butik jeg vil købe produkter i til min telefon.

3) Det er praktisk talt umuligt at regne ud, hvornår jeg opgiver ejerskab på mine billeder, videoer, artikler og lignende på nettet.

Alt sammen beskrevet af Mads Allingstrup i artiklen "Sådan undgår du overvågningen".

Pernille Tranberg har netop udgivet bogen "fake it" om emnet. Til Kommunikationsforening.dk beskrev hun en del af problemet således:

"Vi, forbrugere og borgere, bliver tracket i alle detaljer, og vores persondata samles og videresælges til brug og misbrug"

Smartphones og diverse tablets gør hverdagen sjovere og lettere, men på den anden side lokker de os direkte ind i en virkelighed, der var skræmmebillede i 1949 og historisk fiktion for bare ti år siden.

"Vi har forelsket os i letheden og ignorerer risikoen," siger Mark Shuttleworth.

Hans bud er, at 95% af alle brugere er tilfredse med tingene, som de er. Så lang tid Google, Facebook, Microsoft og Apple formår at holde igen med åbenlys brug af deres magt, er der kun meget få, der klager.

Han gør sig ingen illusioner om, at Ubuntu løser alle problemer, men som jeg står der - omringet af canapé-spisende computernørder - tror jeg på, at han gerne vil.

"Vi kan tilbyde vores brugere mere åbenhed. Resten er op til dem selv," siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.