Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fælles kamp mod mobilhuller skudt til start

I dag mødes alle kommuner i Region Midtjylland med de fire store teleselskaber for at finde ud af, hvordan og hvor hurtigt mobilhullerne kan blive lukket.

Mobildækningen i navnlig åbne områder uden stor bebyggelse er visse steder i landet et problem, men også i byområderne kan man finde huller. Det forsøger kommunerne, regionerne og teleselskaberne nu at få overblik over. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix
Mobildækningen i navnlig åbne områder uden stor bebyggelse er visse steder i landet et problem, men også i byområderne kan man finde huller. Det forsøger kommunerne, regionerne og teleselskaberne nu at få overblik over. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix

Startskuddet lyder i dag til den mest konkrete indsats til dato for at få afskaffet de mange mobilhuller, som danmarkskortet stadig rummer.

I dag mødes nemlig alle kommuner i Region Midtjylland samt regionen selv med de fire store teleselskaber, som har egne mobilnet i Danmark, for ansigt til ansigt at få afklaret, hvor problemerne er, og hvad man i fællesskab kan gøre for at få det ændret.

Besværlige ansøgninger og opskruede priser

TDC, Telenor, Telia og »3« indleder dermed en landsturné, hvor man region for region tager direkte drøftelser med samtlige 98 kommuner og fem regioner om mobildækningen.

Dialogmøderne er kommet i stand, efter at det kom for dagen, hvordan nogle ansøgninger om mobilmaster og -antenner har syltet rundt i nogle kommuner i op til fire år, mens andre kommuner har set udlejning af kommunalt ejede bygninger og jorder som et ekstra bidrag til kommunekassen og derfor har skruet priserne i vejret efter at have konsulteret andre kommuner om, hvad de tog i leje.

Det har foreløbig ført til, at teleselskaberne fjernede en mast i Guldborgsund Kommune, fordi man nægtede at betale den opskruede lejepris. I Assens på Fyn har statens ejendomsselskab Freja måttet sætte lejen væsentligt ned i forhold til den tidobling, som man krævede i området, og hvor Telenor ellers ville have pillet sin mast ned, som også politiet bruger.

Samtidig har skiftende regeringer og Folketinget presset på for at få problemerne løst, fordi ordentlige forbindelser er afgørende for, at privatpersoner og virksomheder kan slå sig ned og bo og arbejde hvor som helst i landet og dermed ikke blive opfattet som Udkantsdanmark.

Mangelfuld information

På møderne får kommunerne og regionerne mulighed for at drøfte mobilproblemer, som kommunerne har meldt ind i en spørgeskemaundersøgelse, der skal klarlægge problemernes omfang. 72 af de 98 kommuner har besvaret undersøgelsen, og hovedparten af kommunerne har mobildækning som en forudsætning for at kunne realisere kommunens politiske mål og dermed f.eks. fastholde virksomheder i området. 42 procent af kommunerne synes ikke, at teleselskaberne orienterer godt nok om deres udbygningsplaner, og 30 procent af ansøgningerne om at sætte antenner og master op er ifølge kommunerne »i alle eller i de fleste tilfælde« mangelfulde.

49 procent af kommunerne oplever dog et godt samarbejde med telebranchen. Kun 10 procent har et dårligt samarbejde.

Minister tog fat

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), som er øverst ansvarlige for tele i Danmark, var tidligere i år mellemmand på en aftale, som forpligter alle til at trække i samme retning.

»Det er et rigtigt og nødvendigt skridt, vi nu tager i fællesskab. Ved at sikre en god dialog og et tættere samarbejde kan vi sammen få skabt forudsætningerne for en bedre mobildækning. Møderækken i de fem regioner er et vigtigt skridt i den retning,« siger Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI), som er teleselskabernes brancheorganisation.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.