Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Facebook sletter europæiske ansigter

Det sociale netværk har nu slettet en databank med detaljerede data om brugernes udseende, der var blevet indsamlet uden at spørge brugerne om lov. Datatilsyn er tilfredse.

Flere datatilsyn bekræfter nu, at Facebook har slettet den kontroversielle databank med detaljer om brugernes ansigter
Flere datatilsyn bekræfter nu, at Facebook har slettet den kontroversielle databank med detaljer om brugernes ansigter

Sagen om Facebook og de europæiske ansigter er nu nået til vejs ende. Det sociale medie har rettet ind og slettet en stor database med såkaldte biometriske data - altså meget nøjagtige oplysninger og analyser af brugernes udseende. De mange data er blevet løbende indsamlet af det sociale netværk uden at spørge brugerne om lov først, og der har flere gange været rejst tvivl om hvad der præcist foregik under kølerhjelmen hos det amerikanske firma.

Facebook har været under hård beskydning fra de strikse datatilsyn i både Irland og Tyskland, der begge reagerede prompte overfor selskabets auto-tag-funktion, der blev lanceret sidste år.

Funktionen syner ellers ganske smart ved første øjekast: Når man en gang er blevet 'tagget' på det sociale medie, analyserer Facebook automatisk ens ansigt på billedet og gemmer oplysningerne. Derefter kan Facebook automatisk tagge nye billeder af brugeren, baseret på de oplysninger, der ligger i databanken.

Ikke spurgt om lov

Problemet med databanken var, at Facebook ikke havde spurgt brugerne om lov til at indsamle og gemme oplysningerne - og dermed havde brugerne ikke selv haft en mulighed for at vurdere og reflektere over, om de ønskede at have deres biometriske data arkiveret i en sådan database.

Derfor blev Facebook påbudt at stoppe med at indsamle yderligere data, og slette de data, der allerede var indsamlet. Det påbud har Facebook nu overholdt, bekræfter både det irske og tyske datatilsyn nu, ifølge IDG News Service

Mens der ikke er eksempler på at Facebook har misbrugt oplysningerne, skitserede Googles chef, Eric Schmidt for nylig i et interview i en anden sammenhæng, hvad softwareselskaberne kan bruge den slags data til. Schmidt forklarede, at overvågningskameraer på nuværende tidspunkt har en kvalitet, hvor man kan genkende og identificere stort set alle tilskuerne på fx. et stadion, alene ud fra eet billede i HD-kvalitet.

"Når først man har et sådant system, er det utroligt svært at slukke for det. Og det til trods for, at vi med moderne ansigtsgenkendelse kan identificere de fleste mennesker på gaden," sagde Schmidt, der kaldte det mareridt, når den slags billeder rammer internettet, fordi det er umuligt at slette det igen.

Se interviewet med Google-chefen, der altså udtaler sig generelt om ansigtsdata, ikke om Facebook, nedenfor.
Berlingskes Tech-redaktion er også på Facebook (med ansigter) og vi kan følges her


Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.