
Hvor langt må Facebook gå, når det sociale medie gemmer og bruger oplysningerne om de næsten 900 millioner daglige brugere på verdensplan?
Det spørgsmål stillede den østrigske aktivist og jurastuderende Max Schrems sig selv, og han søgte derfor aktindsigt i alle de oplysninger, som det sociale medie havde gemt om ham.
Det resulterede i, at den 27-årige aktivist modtog en 1.200 siders fil, der indeholdt en lang række oplysninger om hans aktivitet på det sociale medie. Det var oplysninger om alle de venner, han har haft, slettet og afvist på Facebook gennem tiden. Og der var alle de beskeder og chats, han havde sendt og modtaget - inklusive nogle, som han havde slettet.
Den østrigske aktivist ønsker nu at stoppe den masseovervågning, som Facebook ifølge ham gør sig skyldig i. Og i dag er sagen for retten, hvor Max Shcrems repræsenterer 25.000 vrede Facebook-brugere, der anklager det sociale medie for at krænke europæisk lovgning. Herunder 358 danskere.
De vrede brugere anklager Facebook for en lang række ting, der spænder fra forskellige krænkelser af privatlivet samt anklager om, at Facebooks er involveret i PRISM, som er et overvågningsprogram benyttet af den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA. Hertil kræver hver enkelt sagsøger en erstatning på 500 euro.
»Vi beder grundlæggende Facebook om at stoppe maseovervågning for at få en ordentlig privatlivspolitik, som folk kan forstå, men også for at stoppe indsamling af data om mennesker, der ikke engang er på Facebook,« siger Max Schrems til nyhedsbureauet AFP ifølge Business Insider.
»Der er en lang række anklager i søgsmålet, og vi håber at vinde dem alle og få en skelsættende sag mod de amerikansk baserede virksomheder, der driver data-indsamling,« siger han videre.
Retsmødet torsdag er opsigtsvækkende, fordi det kan blive først gang, at Facebook selv udtaler sig om anklagerne. Indtil nu har den sociale medie-gigant forholdt sig tavs.
Men før sagen for alvor begynder at rulle, skal retten i Wien tage til, om retssagen i det hele taget kan gennemføres i det østrigske retssystem, hvilket Facebook ikke mener, at den kan.
Facebook kan måske forvente flere retssager fra gruppen "Europe Versus Facebook", som Max Schrems repræsenterer i retten. Tusindvis af personer står nemlig klar på en ventelist for at føre en lignende retssag, men af praktiske grunde er sagsøgerne delt ind i grupper a 25.000 personer.
Kære læser
Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.
Med venlig hilsen
Redaktionen