Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU uddeler massiv kartelbøde til elektronikgiganter

Det kommer til at koste seks virksomheder - blandt andre Samsung, LG og Philips - milliarder, at de i op mod ti år har aftalt priser på TV-elektronik.

EUs kommisær for konkurrence uddeler nu en monsterbøde for prisfusk med katoderør i gammeldags fjernsyn.
EUs kommisær for konkurrence uddeler nu en monsterbøde for prisfusk med katoderør i gammeldags fjernsyn.

En øretæve på næsten 11 mia. kroner kommer nu flyvende mod en række af verdens største TV-producenter, herunder Samsung, LG og hollandske Philips. De tre selskaber, samt Panasonic, franske Technicolor samt Toshiba skal til sammen betale den svimlende store bøde, fordi de i op mod ti år har lavet aftaler om priser og markedsføring af katoderør til TV-apparater.

Aftalerne blev indgået på såkaldte 'green'-møder, fordi de ofte blev indgået over et slag golf.

Nu har EU-kommisionen så sat foden ned og stukket en kæmpebøde ud til de seks selskaber, der antages at have at tjent store summer på at holde priserne på katoderør kunstigt oppe.

Kartel af værste slags

Festen sluttede dog i 2006, da salget af fladskærme begyndte at eksplodere, hvilket overflødiggjorde både katoderør og prisaftaler.

"Katoderør-kartellerne er et skolebogseksempel på karteldannelse. De fremviser alle de værste former for anti-konkurrence-opførsel, som er strengt forbudt i Europe, sagde EUs kommissær for konkurrence, spanske Joaquin Almunia

Det var ikke kun TV-apparater, der blev fordyret af kartellerne. Også computerskærme var berørt.

De seks selskaber er dømt for karteldannelse i perioden 1996-2006.

EU-kommisonen undersøger også en sag mod Google, der beskyldes for at blokere for konkurrence. Den sag er dog ikke afgjort endnu, lød forklaringen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.