Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU griber ind mod Google

Omstridte, nye regler for at bruge Googles tjenester fra marts skal standses, indtil det står klart, at de ikke krænker privatlivets fred, fastslår EUs datatilsyn.

EU-Kommissionen med kommissær Viviane Reding i spidsen bakker de europæiske datatilsyns indgriben op. Hun gør selv klar til at stramme databeskyttelsesreglerne i Europa for at forhindre bl.a. Facebook og Google i at misbruge deres viden. Foto: Georges Gobet, AFP/Scanpix
EU-Kommissionen med kommissær Viviane Reding i spidsen bakker de europæiske datatilsyns indgriben op. Hun gør selv klar til at stramme databeskyttelsesreglerne i Europa for at forhindre bl.a. Facebook og Google i at misbruge deres viden. Foto: Georges Gobet, AFP/Scanpix

EU griber nu ind mod Google og kræver, at internetgiganten indstiller udrulningen af sine nye privatlivsregler, indtil datatilsyn i Europa har undersøgt, at de ikke overtræder beskyttelsen af privatlivets fred.

På vegne af de 27 EU-landes datatilsyn har direktøren for det hollandske datatilsyn, Jacob Kohnstamm, i et brev bedt Googles topchef, Larry Page, om at sætte ændringerne i bero. Det franske datatilsyn har allerede indledt en undersøgelse af de påtænkte ændringer for at klarlægge, hvordan de vil påvirke Google-brugere i EU.

Omstridt ændring

Google ændrede i sidste uge reglerne for at bruge Googles mange nettjenester, som tæller bl.a. billedtjenesten Picasa, e-posttjenesten Gmail, videotjenesten YouTube, Facebook-konkurrenten Google Plus m.fl. Det er de regler, man som bruger accepterer, når man opretter sig, og som regulerer, hvordan netgiganten bruger de betydelige mængder af personlige data, som samles ind om folk.

Fra 1. marts vil reglerne være de samme på samtlige flere end 60 Google-tjenester, og samtidig vil Google med de nye regler kunne samle oplysninger sammen på tværs af tjenesterne, hvilket ikke har været tilladt før. De vil også give Google ret til at bruge billeder, tekster og beskeder fra brugernes Google Plus-konti, når brugerne søger på nettet via Googles søgemaskine.

»Vi har bedt om en pause for at kunne sikre, at der ikke kan være misforståelser om Googles hensyntagen til deres brugeres og EU-borgeres informationsrettigheder, indtil vi har fuldført vor analyse,« hedder det i brevet fra Jacob Kohnstamm.

Alene Googles kernetjeneste, søgemaskinen, har en markedsandel på mere end 90 procent i EU. Flere end 90 procent af alle netsøgninger, som foretages i de 27 EU-lande, sker altså gennem Google, som derved opbygger en betydelig viden om sine brugere.

Google: Forsinkelse medfører betydelig forvirring

Google oplyser, at datatilsynene allerede var blevet informeret, inden de påtænkte ændringer blev lanceret, og advarede om, at det kan »medføre betydelig forvirring«, hvis indførelsen af de nye regler forsinkes.

EU-kommissær Viviane Reding, som er ansvarlig for den digitale dagsorden, har budt datatilsynenes indgriben velkommen.

EU indledte i december 2010 en undersøgelse af, om Google udnytter sit næsten-monopol på søgninger til at ringerestille konkurrenterne.

Også de amerikanske myndigheder ser stadig skarpere på internetgiganten.

Formelt set er Google ikke forpligtet til at vente på de europæiske datatilsyns undersøgelse, før de nye regler træder i kraft.

EU har netop offentliggjort planer om, at de 17 år gamle databeskyttelsesregler, som skal sikre privatlivets fred, skal strammes betydeligt som svar på navnlig Facebooks og Googles stadig større betydning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.