Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU forbereder stor aktion mod Google

De europæiske databeskyttelsesmyndigheder er så utilfredse med Googles brugervilkår, at de i fællesskab forbereder en sag mod selskabet. Sagen kommer til sommer.

Sagen om Googles ændrede brugervilkår og EUs utilfredshed med samme, er nu ved at udvikle sig til en regulær balladesag. Det sker efter at EU har erklæret sig utilfreds med Googles reaktioner på en række krav, som EU har stillet i sagen - og Google må nu forberede sig på at skulle ud i en større armlægning med de europæiske datatilsyn allerede til sommer.

Sagen begyndte for næsten præcis et år siden, da Google annoncerede, at selskabet nu ville sammenlægge de læssevis af forskellige brugervilkår, der gælder for selskabets tjenester, så brugerne i fremtiden kun skal forholde sig til een enkelt. Det ville, mente Google, gøre livet lettere for brugerne.

Samlet database

Kritikerne meldte sig dog øjeblikkeligt på banen og fremførte, at Google ved at sammenkøre de utallige data, der er samlet om brugerne, får et meget mere præcist billede af den enkelte brugers adfærd. Dertil lød kritikken, at en enkelt samlet database ville gøre katastrofen så meget desto større i tilfælde af hackerangreb eller andre sikkerhedsbrud - og sidst, men ikke mindst, var der kritik af, at brugerne ikke kunne fravælge sammenlægningen af databaserne.

I oktober skred EU, i form af det franske datatilsyn, til handling og bad Google om at forholde sig til kritikpunkterne og ændre praksis på en række områder. Blandt andet blev Google bedt om at oplyse brugerne bedre om hvad der foregik, og give brugerne øgede muligheder for selv at vælge, hvad der skulle lægges sammen. Google fik en frist til at overholde påbuddet - og det er den frist, der nu er udløbet.

Derfor forbereder EU nu, ifølge Reuters en stor sag mod Google, der skal få webgiganten til at makke ret.

Vi overholder loven

Google selv nedtoner sagen.

"Vi er i god dialog med det franske datatilsyn, og vi mener, at vi overholder europæisk lovgivning på området," siger Googles danske pressetalsmand, Christine Sørensen.

Mens Google selv har fremført, at de samlede brugervilkår gør det lettere at være bruger af Googles tjenester, er det imidlertid velkendt, at trækket vil gøre det lettere for Google at sælge annoncer.

Google har tidligere været under beskydning fra EU - blandt andet i sagen om indsamlingen af data fra privats netværk, der skete sideløbende med fotograferingen af gader og stræder i Googles Street View-projekt. Indsamlingen var et uheld, men behandlingen og sletningen af de indsamlede data, samt sagen om hvem, der vidste hvad, og hvornår de vidste, skabte efterfølgende en del ballade.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.