Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Endelig sejr for ny Blackberry-telefon

Amerikanske myndigheder stod til at skifte Blackberry-telefonen ud med en iPhone men tager nu den kommende Blackberry 10 ind til afprøvning. Den nye telefon er altafgørende for selskabets fremtid.

Research In Motions topchef, Thorsten Heins, fremviser i september den nye Blackberry 10, som efter flere forsinkelser får premiere 30. januar 2013. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix
Research In Motions topchef, Thorsten Heins, fremviser i september den nye Blackberry 10, som efter flere forsinkelser får premiere 30. januar 2013. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix

Efter virkelig at have været nede og bide i gulvtæppet ser den canadiske producent af Blackberry-telefonerne endelig ud til at kunne rejse sig igen.

De amerikanske immigrations- og toldmyndigheder, som ellers var ved at lade Blackberry som firmatelefon afløse af Apples iPhone, har nemlig besluttet sig til at teste den nye Blackberry 10-telefon fra Research in Motion (RIM). Blackberry 10 er efter gentagne udsættelser skemalagt til lancering 30. januar 2013.

Nedtur på nedtur

Myndighedernes holdningsskift er en gedigen fjer i hatten på RIM, som gennem snart et år har oplevet nedtur på nedtur. Tidligere blev Blackberry-telefonerne betragtet som erhvervslivets foretrukne, både fordi de har fuldt tastatur, og fordi de kører på RIMs lukkede net, som har større sikkerhed gennem kryptering af al trafik end ellers.

Men konkurrencen fra Apple iOS-telefoner og mængden af Android-telefoner med mange flere og smartere funktioner og adskillige mellemøstlige og asiatiske myndigheders krav til RIM om at gøre aflytning af Blackberry-trafikken tilgængelig med truslen om ellers at lukke for nettet har ramt RIM hårdt, og Blackberry-salget er styrtdykket.

RIM har skiftet sine topchefer ud og har flere gange i de forgangne måneder taget tælling, samtidig med at den nye topchef siden januar 2012, Thorsten Heins, har måttet melde ud om en fyring af 5.000 ansatte - svarende til 30 procent af personalet.

Højeste aktiekurs i syv måneder

Derfor sendte nyheden om den nye, amerikanske holdning aktien over seks procent op, så den nåede sit højeste gennem de seneste syv måneder. På to år har RIM ellers mistet 75 procent af sin værdi.

Blackberry 10 kommer med et opdateret styresystem med flere af de funktioner, som har lokket brugerne over til konkurrenterne.

Immigrations- og toldmyndighederne havde planer om at udrangere Blackberry og købe iPhone-telefoner til sine 17.600 ansatte. Der er endnu ikke truffet beslutning om valget af hverken den ene eller den anden producent.

Sidste chance

Blackberry 10 er RIMs bedste - og formodentlig sidste - chance for at stemme imod de drastiske indhug i kundebasen, som Apples iPhone-telefoner og telefoner med Google Android som software har påført RIM.

Det var ellers RIM, der opfandt mobil e-post, hvor telefonen konstant synkroniserer med en central server og giver sig til kende, når der er kommet nyt, og RIMs verdensomspændende egen og dermed sikrede mobilkommunikation var navnkundig.

Den pressede, finske mobilproducent Nokia vandt 6. november en patentsag mod RIM. Den svenske patentmyndighed afgjorde, at RIM ikke må producere eller sælge mobilt udstyr, som kan kobles på trådløse net, uden først at betale licenspenge til Nokia, som ejer teknologien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.