Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eksperter anbefaler: Hold jer fra PDF-filer

Et sikkerhedshul i programmet Adobe Reader er blevet afsløret, og derfor bør man foreløbig bevæge sig uden om PDF-filer, uanset om man benytter Windows eller Mac.

Der er blevet opdaget et sikkerhedshul i verdens mest populære program til at læse PDF-dokumenter. Selv de nyeste versioner af både Windows- og Mac-computere er i farezonen.

I en sikkerhedsmeddelelse fortæller Adobe, at en hacker kan få programmet til at bryde sammen og samtidig få kontrol over din computer. Sikkerhedseksperter anbefaler, at man ikke åbner PDF-filer.

»Vi anbefaler dig at lade være med at åbne ukendte PDF-filer,« skriver tre af forskerne fra sikkerhedsselskabet FireEye på sin blog.

Findes overalt

Sårbarheden bliver allerede udnyttet af hackere, og brugere kan få sin computer overtaget ved at åbne PDF-dokumenter, der er sendt via e-mail. Du kan dog beskytte dig mod mulige angreb, hvilket vil blive forklaret senere i artiklen.

PDF-formatet er ekstremt udbredt og benyttes af både privatpersoner og det offentlige. I netbanken leveres både kontoudskrifter og regninger som PDF-filer, og det samme gør sig gældende i eBoks.

Langt de fleste computere har derfor en eller anden version af Adobe Reader, som man åbner PDF-filer med. Når en sårbarhed som denne opdages, betyder det dermed, at den omfatter en kæmpe gruppe brugere.

Det minder lidt om alle sårbarhederne, der er dukket op i Java det seneste års tid. Java er et tilføjelsesprogram, som de fleste benytter til at logge sig ind i sin netbank med og som derfor har fået utrolig stor opmærksomhed.

Ved ikke, hvornår det er løst

Adobe arbejder lige nu på en sikkerhedsopdatering, men de har ikke givet nogen oplysninger om, hvornår den vil være færdig.

I mellemtiden fortæller selskabet, at de deler disse oplysninger, så sikkerhedseksperter kan begynde at udvikle værktøjer til at opdage ondsindede filer.

De anbefaler også alle at sørge for, at ens antivirusprogram er opdateret til den seneste version. Der findes dog - dybt inde i programmets indstillinger - en måde at sikre sig mod angreb.

Sådan sikrer du dig

De fleste nye versioner af både Adobe Reader og Adobe Acrobat er ramt. Dette inkluderer version XI, version X og version 9.5.3 samt tidligere udgaver til Windows og Mac.

Der findes én måde, hvorpå man kan sikre sig mod hackere, men det kræver den seneste version af Adobe Reader eller Adobe Acrobat til Windows - altså version 11 eller XI.

Sådan gør du i Windows:

Windows-brugere, der benytter ældre versioner, skal først downloade den seneste version fra Adobes hjemmeside.

Når den er installeret, kan man klikke sig ind på programmets indstillinger. Vi viser dig, hvor du skal klikke dig hen i billederne nedenunder:


Klik dig ind i programmets indstillinger (Edit - Preferences)

Næste trin er at gå ind i de avancerede sikkerhedsindstillinger og bruge disse indstillinger til beskyttet visning af filer fra usikker kilde:


Klik på 'Security (Enhanced)' i menuen til venstre og markér derefter boksen »Files from potentially unsafe locations«.

Når du har slået denne indstilling til vil du, ifølge Adobe, være sikret mod det nye sikkerhedshul. I Windows 8 findes der desuden en medfølgende applikation, der lader dig læse PDF-filer uden at benytte Adobes software.

Sådan gør du på Mac:

Et alternativ er at downloade et andet PDF-program. Nogle af disse vil også fungere på Mac-computere. Alternativt kan man blot benytte det præinstallerede program Preview, der følger med computeren. Om dette er nok til at sikre dig mod sårbarheden er ikke fuldstændig sikkert, idet Adobe har videregivet meget lidt information om nøjagtig hvor, fejlen ligger.

For administratorer ved virksomheder, som har ansvar for en række computeres sikkerhed, har Adobe lavet en guide, der kan læses her.

Læs også: Falsk Nem-ID-lapning i omløb

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.