Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DR trækker stikket på mellembølgen

En ny langbølgemast kan sende morgengymnastik og danske vejrudsigter helt fra sydspidsen af Grønland til Sydeuropa.

Den gamle mellembølgesender bliver erstattet af en ny langbølgemast, som er opstillet ved Kalundborg.
Den gamle mellembølgesender bliver erstattet af en ny langbølgemast, som er opstillet ved Kalundborg.

DR puster igen liv i langbølgeradioen, som har været tavs siden 2007. For den gennemsnitlige radioignorant betyder den nye bølgelænge ikke meget, men langbølgen udvider sendeområdet og forbedrer signalet.

Det sker som et led i public service-forpligtelsen, selvom det er ganske få mennesker, der skal til at skrue på transistoren.

- Den gamle mellembølgesender skulle repareres for en masse penge, og derfor valgte man at købe købe en ny mast. Desuden bruger mellembølgesenderen meget mere strøm end langbølgesenderen, så det gav mening at skifte den ud, siger DRs driftchef Puk Astrud.

Radio til Grønland

Den nye mast kan gribe fat i flere lyttere, og i stedet for at være begrænset til Nordeuropa, kan DR nu sende blandt andet udvidede vejrmeldinger og programmet "Krop og bevægelse" i det meste af Europa samt Nordsøen, Færøerne, Island og sydspidsen af Grønland.

Masten er også i stand til at levere et bedre signal.

DR har tidligere brugt langbølgesignalet, men slukkede for det til fordel for mellembølgen for fire år siden, men Puk Astrud garanterer, at der ikke kommer liv i mellembølgen igen. Fremover vil langdistancesignalet udelukkende blive varetaget af den nye fuldautomatiske sender, som er blevet sat op i nærheden af Kalundborg.

Få bruger antennen

Selvom der er tale om noget af en målgruppeudvidelse, er det nok de færreste, der kommer til at benytte sig af den nye sender. En undersøgelse foretaget af DR Medieforskning viste, at kun 12 procent af de 1017 adspurgte kendte til mellembølgestationen, og små 10 personer brugte den ugentligt.

- Der er tale om meget få mennesker - det er vel lige før, vi kan nævne dem med fornavn -, men det er primært fiskere og lystsejlere, der benytter stationen, siger Puk Astrud.

Det er en del af DRs public service-forpligtelse at have dækningen.

Mellembølgebåndet bliver lagt i graven den 27. juni og kommer ifølge Puk Astrud kke til at genopstå, så ferierende danskere i Sydeuropa, danske trawlere i Nordsøen og måske en enkelt sydboende grønlænder skal altså stille ind på 243 kHz AM for at få den daglige morgengymnastik. God fornøjelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.