Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DIXen vil være sexet

Det danske knudepunkt i internettet, Danish Internet Exchange, vil nu frem over stepperne og have flere kunder i butikken. Initiativet skal komme virksomhederne til gavn

Dixen er det sted, hvor danske internetudbydere udveksler store mængder internettrafik
Dixen er det sted, hvor danske internetudbydere udveksler store mængder internettrafik

Efter at have levet et stille liv siden internettet var lille i 1994, vil det danske internetknudepunkt, Danish Internet Exchange, kaldet DIX, nu for første gang ud og lave et aktivt salgsarbejde for sig selv.

Formålet er skaffe vækst i antallet af virksomheder, der bruger den danske IX, der i dag kun står for en lille del af den danske internettrafik. Håbet hos Martin Bech, der er divisiondirektør hos UNI-C med ansvar for DIXen, er at et mere aktivt dansk internetknudepunkt kan tiltrække udenlandske virksomheder.

Udveksling af trafik

DIXen er en såkaldt switch, der forbinder danske internetudbydere og store virksomheder med hinanden. Switchen står rent fysisk på DTU i Lyngby samt hos hostingselskabet Interxions i Ballerup, og medlemmerne af den danske IX er eksempelvis teleselskaberne og store medievirksomheder med meget trafik, som eksempelvis DR.

Disse virksomheder udveksler dagligt store mængder af internettrafik med hinanden - og knudepunkter som DIXen er vigtige hjørnesten i den fysiske infrastruktur, der får nettet til hænge sammen.

Gammel og lillebitte

Selv om den danske IX er en af de ældre af sin slags på nettet, er den stadig et af de bittesmå internetknudepunkter.

De helt store moppedrenge ligger i Amsterdam, Frankfurt, Hamborg, London og en række andre af verdens store byer, der forbinder tusindvis af lokale internetudbydere, indholdsudbydere og andre virksomheder på nettet.

På grund af de faldende priser på internettrafik, bliver de internationale knudepunkter stadigt stærkere - og det ville få konsekvenser, hvis ikke man aktivt gjorde noget for at få liv i den danske IX.

»Enten skulle vi vælge ikke at gøre noget, og så måske med tiden dø en stille død. Eller også skulle vi vælge at gøre noget aktivt og få DIXen til at vokse. Vi har valgt det sidste. Det handler jo også om at skabe et godt erhvervsklima med et internationalt fokus, der måske gør Danmark et mere relevant sted for hostingudbydere eller indholdsleverandører, der ellers ville have kigget i retning af Hamborg eller lignende,« siger Martin Bech.

De færreste internetbrugere tænker til dagligt over, at internettet ikke blot er noget, der foregår på ens skærm eller smartphone, men også har en fysisk infrastruktur i form af kabler, der er gravet ned i jorden, lagt i havet og alskens knudepunkter, switche og teknisk udstyr, hvor der skal være hul hele vejen gennem fra brugerens computer og hen til den internetserver, der huser det netsted, brugeren forsøger at komme hen til.

Let at slippe udenom

I dette tekniske landkort er DIXen i Lyngby ret let at slippe udenom, for de store internetudbydere kan vælge at grave et kabel ned og dermed bare udveksle trafik direkte, eller via et knudepunkt et andet sted i verden.

Virksomheder, der har masser af internettrafik - eksempelvis til forskellige backupformål, kan vælge at koble sig direkte på DIX, hvilket ifølge Martin Bech kan være både billigere og hurtigere end at bruge et knudepunkt et andet sted i verden. Og jo flere, der bruger DIXen, jo bedre bliver den, forklarer han.

»Kigger man på listen over hvem, der bruger os i dag, mangler virksomheder som Google og mange af de andre store internetvirksomheder. Og dem kunne vi da godt tænke os at få på,« siger Martin Bech.

Kæmpe tysk IX

I spidsbelastningsperioderne udveksler DIXen i Lyngby op til 27 Gigabit i sekundet, og det er en trafikmængde, der stiger med halvtreds procent årligt. Det er nærmest ingenting i forhold til de store gigantknudepunkter i Internettet.

Her kan den tyske IX, DE-CIX udveksle 2232 Gigabit i sekundet, ligesom at knudepunktet forbinder mere end ti gange så mange net som den danske IX. Fordele ved at udveksle trafik i et dansk knudepunkt er, udover færre omkostninger, også mindre forsinkelse, hvilket faktisk vil kunne mærkes, omend ikke af almindelige brugere.

I forsøget på at få flere brugere af den danske IX, skal der stilles udstyr på flere steder i Danmark, så afstandene til kunderne gøres mindre. Det gælder blandt andet Aarhus og et par andre steder i landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.