Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Din mobil bliver 300 gange stærkere end stål

EU har netop bevilget et rekordstort beløb til forskning i materialet grafen - det stærkeste materiale, mennesket nogensinde har produceret. Nokia vil bruge det i mobile produkter.

Sådan ser det ud tæt på. Men faktisk ligner grafen bare almindelig tape
Sådan ser det ud tæt på. Men faktisk ligner grafen bare almindelig tape

I en ikke så fjern fremtid, kan din mobil - måske - være bygget i et materiale, der er op til 300 gange stærkere end stål. I hvert fald har finske Nokia sammen med en række andre partnere netop modtaget en EU-bevilling på en milliard euro til forskning i og produktion af materialet, der spås en stor fremtid i blandt andet fremtidens gadgets.

Materialet er kendetegnet ved at være ekstremt stærkt, men også meget tynd og let og tilmed bøjeligt, strækbart og gennemsigtigt - og det beskrives som det stærkeste materiale, menneskeheden nogensinde har kendt. For det blotte øje ligner det dog mest af alt almindelig tape.

Grafen, der baseres på kulstof, udløste i 2010 nobelprisen i fysik til materialets foregangsmænd, og EU har udpeget forskning i materialet som et af de områder, der skal investeres voldsomt i.

Bevillingen på en mia. euro går til det såkaldte 'Graphene Flagship Consortium', der er et fællesskab af virksomheder og forskningsinstitutioner, der skal arbejde med at gøre materialet anvendeligt i industrisammenhænge. En af partnerne i konsortiet er netop finske Nokia, der i årevis har talt ekstremt varmt for grafen i mobile enheder - blandt andet i det futuristiske koncept, Morph. 

Artiklen fortsætter efter videoen

Grafen er dog ikke en ny opdagelse - det har været kendt siden tresserne. Det er dog først inden for de sidste ti år, at det er blevet muligt at anvende materialet i praksis, og i industrisammenhænge forventes det at grafen på længere sigt vil udvikle sig til en ny revolution, på linje med plastic i sin tid.

Skal tæmmes

Foreløbig består udfordringen i at tæmme materialet så det kan bruges industrielt til en rimelig pris. Materialet forventes dog at være så anvendeligt i så mange forskellige sammenhænge, at der udvikles intenst på produktionsmetoder allerede nu.

Grafenforskning er ikke udelukkende et europæisk fænomen, og forskere og industri over hele verden eksperimenterer lige nu på højttryk med materialet. I vores del af verden har Nokia dog - ifølge selskabet selv - allerede flere års erfaring, fordi finnerne allerede i 2006 begyndte at kigge nærmere på, hvordan grafen kan bruges i mobilindustrien.

Håbet er, at det kan bruges til at skabe mobiltelefoner, der kan have helt nye former end i dag, eller bare være langt stærkere end de mobiltelefoner, vi kender nutildags.

Begejstres man i særlig grad over materialet, kan man sågar deltage i den såkaldte 'grafen-uge', der skydes i gang til sommer i Tyskland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.