Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Digital sundhed hitter i elektronisk mekka

Op til årets CES messe står en tendens klart: Fitness-dimser er ultrahotte.

Udstyr til måling af sport og sundhed er i vild vækst. Her et dansk bud - løbeuret Leikr.
Udstyr til måling af sport og sundhed er i vild vækst. Her et dansk bud - løbeuret Leikr.

Hvis du har fitness-dims som en Jawbone Up, en Fitbit One eller et Nike Fuelband er du ikke bare i gang med at blive sundere - du er også ved at blive mere hip. I hvert fald er fitness-dimserne og sundhedsrelaterede teknologi-ting en af de helt store tendenser på dettes års CES-messe i Las Vegas, der så småt går i gang i morgen, mandag.

Consumer Electronics Show i Las Vegas er den største messe for forbrugerelektronik i USA og det er ofte her - og på den tilsvarende IFA-messe i Berlin i efteråret - at man vil kunne spotte de tendenser, der for alvor vil slå igennem hos forbrugerne det kommende år.

Mens meget fokus i øjeblikket kredser om tavlecomputere, 4K TV apparater og streamingtjenester, stod det allerede i efteråret klart, at sundhed ville blive en af CES-messens omdrejningspunkter. Nu tyder på meget på, at dillen kan blive større end først antaget - i hvert fald har 220 selskaber, der beskæftiger sig med digital sundhed i år booket sig ind på messen, og det er en stigning på 25 procent i forhold til sidste år, har CES-arrangørerne nu afsløret.

Mange nye produkter

Arrangørerne bag CES-messen holdt tidligere på året en konference i Stockholm hvor Berlingske også var med, og allerede her begyndte chefen for CES og for den amerikanske forbrugerelektronibrancheforening, Gary Shapiro, at fremhæve tendensen, der kun er blevet forstærket af et par større lanceringer op til julemåneden.

Her blev både Jawbones nye Up-armbånd annonceret og Fitbits nye One-tracker sat til salg, blandt flere andre, og her er der tale om dimser, der hele tiden overvåger og registrerer, hvor aktiv man er, om man sover godt - og endda også, om man husker at tage trappen ofte nok. Alle disse data synkroniseres med både iPhone-apps og webtjenester, hvor de kan kombineres med informationer fra brugernes øvrige digitale sundhedsudstyr, eksempelvis wifi-badevægten Withings eller en digital blodtryksmåler.

Danske virksomheder med på dillen

Det dansk-udviklede sportssite Endomondo er ligeledes en af sværvægterne i denne kategori, og sitet er et blandt flere, der tilbyder integration mellem de mange sundhedsdata, som de mange forskellige fitnessdimser samler op.

Fitness-elektronik er på ganske få år gået fra at være stort set ikke-eksisterende til nu at være en boomende industri, der omfatter GPS-løbeure, iPhone apps og alskens andet udstyr, der på forskellig vis hjælper brugerne til at få et bedre overblik over træningsindsatsen og sundhedstilstanden.

Det er dog blot toppen af isbjerget - for mens skridttællere, søvn-overvågere, wifi-badevægte og lignende dimser fortsat må betragtes som nicheprodukter, udvikles der hele tiden mere og mere avancerede løsninger. Berlingske har tidligere bragt forudsigelser fra den amerikanske forbrugerelektronikorganisation, der spåede at smartphones og tilhørende udstyr inden for få år vil komme til at spille en større rolle i både sundhedssektoren og for sygdomsbehandling generelt.

Dansk ur

Også et nystiftet dansk firma er hoppet med på vognen - nemlig producenten af det kommende Leikr-løbeur, Acorn Projects, der for tiden er ved at rejse yderligere kapital via iværksætterportalen Kickstarter.

Ifølge en undersøgelse fra den amerikanske forbrugerelektronikorganisation, CEA, har over halvdelen af alle amerikanere brugt en form for fitness-relateret dims eller app i 2012.

CES starter officielt tirsdag, men allerede mandag begynder messen for pressen - og det er ofte her, de store nyheder lanceres.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.