Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dells dobbelt-drøn - en løjerlig sag

Dells friske bud på en kombineret Windows 8-PC og tavlecomputer er en tand for langt ude. Men vi giver point for friskt forsøg.

Hverken fugl eller fisk. Eller måske snarere en fuglefisk. Dell skal have point for frisk forsøg med denne kombi-sag, der ikke helt er som vi håbede.
Hverken fugl eller fisk. Eller måske snarere en fuglefisk. Dell skal have point for frisk forsøg med denne kombi-sag, der ikke helt er som vi håbede.

Forandringernes tid er ikke forbi, og næste år bliver med stor sandsynlighed et af de år i den teknologiske verdenshistorie, hvor vi kommer til at se allerflest friske bud på fremtidens PC. Det der har sat gang i lavinen er Windows 8 - den nyeste version af det styresystem. der driver langt størstedelen af verdens computere, og som millioner af mennesker hver dag tænder for.

Siden sidst - som var i 2009, hvor Windows 7 kom - er der sket revolutioner i den teknologiske verden. Opblomstringen af berøringsfølsomme skærme, kombineret med laber, simpel software udmøntede sig for et par år siden i den første iPad fra Apple, der var den første succesfulde tavlecomputer nogensinde - selv om Microsofts stifter, Bill Gates allerede i starten af årtusindet markerede sig som ideens første rigtige bannerfører.

Tænkt ind

Derfor er det også ganske markant, at Microsoft var så lang tid om at diske op med en udgave af Windows, hvor de berøringsfølsomme skærme er tænkt ind fra første åndedrag. Men med de såkaldte fliser i Windows 8 og hele den nye og markant anderledes brugergrænseflade er bolden nu givet fra Microsofts side - og de første hardwareproducenter er i fuld færd med at samle den op.

En af dem er Dell, der netop er kommet på markedet med den sært udseende ultrabook, XPS 12, som vi har kigget nærmere på.

XPS 12 ikke den første maskine med Windows 8, og heller ikke den første kreativt udformede trykfølsomme sag. På årets udgave af den kæmpestore elektronikmesse IFA i Berlin, stod det klart, at PC-producenterne i flæng var i færd med at producere Windows 8-maskiner, hvor skærmen kunne drejes, 'flippes', pilles helt af eller noget helt fjerde. Det stod også klart, at det på ingen måde ligger fast, hvordan fremtidens PC kommer til at se ud.

Til gengæld synes det åbenbart, at dedikerede tavlecomputere som iPad eller Galaxy Tab kan vise sig at få kam til håret på længere sigt - for i fremtiden piller man bare skærmen af sin bærbare og bruger den.

Men et af de første bud på fremtidens bærbare PC er altså Dells XPS 12 - og lad det være sagt med det samme: Det er virkelig en sær snegl.

En laber bærbar

Maskinen er i sig selv en lækker sag. En eksklusivt udseende Ultrabook - altså skåret efter Intels skabelon for fremtidens slanke bærbare - uden drev og uden noget overflødigt tingeltangel. På siden findes alt, hvad man forventer af porte, batteriindikator og en lidt spøjst placeret tænd/sluk-knap. Og så er den hurtig, i hvert fald til vores brug, der bestod i lidt video, lidt surf og lidt hård test med temmeligt mange programmer åbne.

Faktisk kommer den anmelder lidt til kort, når det handler om at anmelde selve maskinen som PC. Det er en en glimrende bærbar, nok mest henvendt til business-brugerne, og skærmen er fantastisk. Men det er også en meget ligeudaflandevejen-agtig maskine, der ikke byder på store armbevægelser, andet end god ydelse.

Den store nyhed ligger i skærmen.

Og her er det, at Dell XPS 12 bliver en sær, sær oplevelse.

En sær tavlecomputer

Skærmen, der er trykfølsom, kan nemlig rotere inde i rammen, og giver man den et lille skub, snurrer den en halv omgang. Herefter er det meningen, at man skal klappe maskinen sammen og bruge den som tavlecomputer. Og når man er færdig med det, kan man puffe til skærmen igen, hvorefter den snurrer tilbage på plads.

Det er sært. Og selv efter en uges brug, står det ikke tindrende klart for mig, hvorfor det er fedt.

Maskinen er som nævnt en glimrende bærbar, men som tavlecomputer er den virkelig skod. Skærmen er 12 tommer, og maskinen er TUNG i forhold til hvad man normalt er vant til fra fx en iPad. Samtidig er 12,5 tommer en ret stor tavlecomputer - især når vægten er så heftig.

Der er meget debat om Windows 8 og det nye design med fliser og menuer, der skal trækkes ind fra siderne af skærmen. Personligt har jeg aldrig brudt mig om Windows, men har altid sværget til Mac - men med Windows 8 har jeg fået et nyt syn på Microsofts styresystem, der faktisk er blevet rigtig fint. Det er slet ikke så svært at bruge som tidligere - men man skal alligevel vænne sig lidt til det.

Windows 8 er dog i sig selv ikke nogen nyhed - det ligner nemlig sig selv, også på Dell XPS 12. Det store problem opstår dog først, når man ryger ud af det meget berøringsvenlige Windows 8 og ud på det Windows 7-lignende skrivebord, der er alt andet en touch-venligt. Det sker lidt for ofte, når man skal bruge de gamle Windows 7-programmer, fx. Google Chrome.

Batteritiden i Dell XPS 12 er også en sær størrelse. Når man til dagligt er en glad ultrabook-bruger, forventer man også at have temmelig mange timers batteritid til sin rådighed. Her klarede min test-PC ikke meget mere end fire-fem timers moderat brug. Det er lidt for lidt efter min smag.

Dommen

Vi har haft en uges tid sammen med Dell XPS 12, og har testet den til det brug, den er beregnet, nemlig lidt business-agtig skrive-surfe-maile adfærd med lidt pilleri med Skydrive og lidt musik og film. Og mens jeg rigtig godt kunne lide maskinen som bærbar PC, floppede den rimelig stort, hver gang jeg snurrede skærmen for at bruge den som tavlecomputer. Den er for stor og alt for tung til at slæbe rundt på - og slet ikke en gadget, man gider sidde med i sofaen.

Dell har mindet mig om, at XPS 12 er en business-computer, men selv til det brug, synes jeg, at den er for klodset. Skærmsnurring er sjovt, men ikke rigtig brugbart - og eftersom at det er maskinens primære funktion, falder den noget igennem. Dog vil jeg give Dell point for kreativiteten, og jeg håber, at PC-producenterne vil blive ved med at eksperimentere med formfaktoren på fremtidens PC. Det bliver dog nok ikke Dell XPS 12, der går over i historien som den store game-changer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.