Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne tvinges til tasterne fra jul

Fra 1. december kan man kun melde flytning, skrive barnet i skole og søge om sygesikringskort, hvis man selv gør det via Internet. Stort folketingsflertal går i papirkrig for at spare milliarder af kroner hvert år.

Nu skal børnene skrives op til skolen ved, at forældrene går på nettet. Arkivfoto: Camilla Rønde, Scanpix
Nu skal børnene skrives op til skolen ved, at forældrene går på nettet. Arkivfoto: Camilla Rønde, Scanpix

Om fem og en halv måned kan man kun melde flytning, søge om plads i dagtilbud, skrive barnet ind i folkeskole og skolefritidsordning og søge om sundhedskort og EU-sygesikringskort, hvis man sidder foran en computer.

Fra 1. december bliver det nemlig obligatorisk at foretage digital selvbetjening på - i første omgang - disse områder. Senere vil papirblanketterne forsvinde på en række andre områder som led i regeringens målsætning om, at al kommunikation mellem borgere, virksomheder og det offentlige skal foregå digitalt inden udgangen af 2015.

Bortset fra otte medlemmer af Enhedslisten stemte et enigt Folketing tirsdag finansminister Bjarne Corydons (S) lovforslag igennem, og dermed træder det i kraft 1. december.

Sparer to milliarder kroner om året

Overgangen fra papir til selvbetjening over Internet vil give årlige besparelser på omkring to milliarder kroner på papir og administration. Den første bølger kommer til december, og de næste bølger forberedes nu. Fordelene ved den elektroniske selvbetjening er, at man er uafhængig af åbningstider, at man kan betjene sig voeralt, hvor der er en internetforbindelse, og at man slipper for forkerte indtastninger, fordi man selv gør arbejdet, uden at andre skal taste blanketter ind igen.

Ingen bliver dog ladt i stikken. I borgerservicecentre og på biblioteker vil man altid kunne hente hjælp, og mange organisationer samt Ældresagen kører med stor deltagelse kurser i at bruge nettets mange muligheder.

Målet er, at op mod 80 procent - og gerne flere - er med, når det fra 2014 bliver obligatorisk at modtage posten fra det offentlige digitalt gennem sin eBoks.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.