Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne skal afsløre de dårlige telefoner

Fire studerende står bag mobilprogram, der skal kortlægge, hvilke telefoner der er de dårligste til at holde forbindelsen.

Argh, er der nu igen dårlig forbindelse?!? Nu skal danskerne selv hjælpe med at få de dårlige forbindelser og de dårlige telefoner kortlagt. Arkivfoto: Iris/Scanpix
Argh, er der nu igen dårlig forbindelse?!? Nu skal danskerne selv hjælpe med at få de dårlige forbindelser og de dårlige telefoner kortlagt. Arkivfoto: Iris/Scanpix

Nu skal listen over de dårligste mobiltelefoner i Danmark ud i dagens lys, så danskerne selv kan se, hvorfor der er så mange udfald, når de kobler dem på nettet.

Fire ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet har derfor udviklet et lille mobilprogram, som de håber, at rigtigt mange danskere vil installere frivilligt på deres mobiltelefon. Derefter vil programmet nemlig selv samle oplysninger sammen om, hvor i landet der er gode og dårlige forbindelser, og senere hvor ofte den enkelte telefon har probleme med at holde forbindelsen, skriver Ingeniøren.

Flest udfald på iPhone

Som Berlingske Business tidligere har skrevet, er de dyrere smartphonetelefoner langt dårligere til at holde signalet end de mindre avancerede mobiltelefoner, og smartphonetelefonerne bruger meget mere af kapaciteten på mobilnettene, fordi de kæmper for at holde fast.

Teleselskaberne må imidlertid ikke fortælle, hvilke telefoner der er dårligst til at holde forbindelsen. Det har de nemlig skrevet under på for at kunne sælge telefonerne. Men det er en kendt sag, at Apples iPhone er den telefon, der hyppigst falder af mobilnettene.

Telebranchens organisation, Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI), har opfordret erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), som er øverst ansvarlige for mobilområdet i Danmark, til, at det offentlige får foretaget målingerne på de enkelte telefoner og derefter offentliggør dem, så danskerne kan se, hvorfor det går galt. Telebranchen ønsker at vise, at det ikke udelukkende handler om, at der mangler mobilmaster og -antenner i visse områder af landet.

Først huller, så telefoner

De fire studerendes program, NDS8, findes endnu kun til telefoner med Android som styresystem, men de arbejder på en version til iPhone. Programmet samler oplysninger sammen og lægger dem i en database, som ale andre brugere kan tilgå. Oplysningerne kobles sammen med informationer om, hvor i landet telefonen geografisk befinder sig. I første udgave registreres selve telefonmodellen og dens signalkvalitet ikke. Disse funktioner il komme til senere, så alle bagefter kan slå op og se, hvilke telefoner de skal holde sig væk fra på de fire, snart tre, mobilnet i Danmark. Så kan man både finde det bedste net og den bedste telefon i netop ens eget område.

De fire ingeniørstuderende er Michael Pedersen, Steffen Christensen, Lars Mikkelsen og Martin Dam.

Britiske BBC lavede en tilsvarende folkemåling sidste år. BBC udviklede sit eget mobilprogram, som folk frivilligt hentede. Dermed blev alle hullerne i de britiske mobilnet kortlagt - og de var rigtigt mange.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.