Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske Venstrefolk involveret i speget copypaste-sag

Der er ikke noget at komme efter, mener Jens Rohde.

På hjemmesiden LobbyPlag.eu kan man sammenligne lobbyisters ændringsforslag med parlamentsmedlemmers. Her vises et uddrag af et forslag fra »European Banking Federation«, som er blevet kopieret 1:1 i Morten Løkkegaards forslag. Screenshot: lobbyplag.eu
På hjemmesiden LobbyPlag.eu kan man sammenligne lobbyisters ændringsforslag med parlamentsmedlemmers. Her vises et uddrag af et forslag fra »European Banking Federation«, som er blevet kopieret 1:1 i Morten Løkkegaards forslag. Screenshot: lobbyplag.eu

De to Venstrefolk Jens Rohde og Morten Løkkegaard bliver nu viklet ind i copypaste-sagen i EU, hvor det er kommet frem, at flere europæiske politikere har kopieret tekst direkte fra lobbyister, der har forsøgt at svække EUs forsøg på at revidere reglerne for persondatabeskyttelse.

Sagen har rullet i EU i et par uger nu, efter at aktivistgruppen Europe Vs Facebook har afsløret en række politikere i at skrive direkte af efter dokumenter, som industrien - herunder Amazon og eBay - har afleveret til dem.

Her kan du se aktivisternes fulde liste over copypastende politikere

Det viser sig nu også at gælde Morten Løkkegaard og Jens Rohde. Løkkegaards ændringsforslag til de nye regler har ifølge aktivistgruppen vist sig at indeholde over otte procent tekst, der er kopieret direkte fra en interesseorganisationen for den finansielle sektor, kaldet 'European Banking Federation'. Ændringforslag, der trækker i industriens retning.

Grov manipulation

Morten Løkkegaard selv betragter sagen som grov manipulation og et udtryk for uvidenhed om EUs lovgivningsproces.

»Jeg lytter til alle, og alle forslag, jeg kommer med, at nøje gennemgået af både mig selv og mine folk, komma for komma. Der er intet, der bare slipper igennem - intet,« siger Morten Løkkegaard, der harmes over, at sagen overhovedet er brudt ud.

»Det er en kampagne, der er sat i søen af politiske aktivister, og som jeg synes er dybt useriøs. Det giver et fortegnet og løgnagtigt billede af, hvordan det foregår, og det er styret af mennesker, der har en klar politisk interesse i at fremstille det sådan. Det er helt grotesk,« siger Morten Løkkegaard.

Jens Rohde har ifølge aktivisterne kopieret tekst fra både Amazon og eBay, men kun et par procent af hans tekst kan føres tilbage til lobbyistpapirer. Han afviser i et skriftligt svar til Berlingske, at han har fremsat forslag, der ikke har været forbi hans eget bord, og erklærer sig i øvrigt enig i EUs ambitioner om, at stramme op om brugernes ret til at bestemme over de data, de selv lægger ind på diverse tjenester.

»Der er ikke noget at komme efter. Historien og forargelsen kommer fra folk, som har meget vanskeligt ved at acceptere holdningsforskelle. Der er intet ulovligt, suspekt eller på nogen måde unormalt i mine forslag eller proceduren herfor,« skriver han i en mail til Berlingske.

»Det afgørende er ikke, hvem der skriver ordene. Det afgørende er, hvem der afsender dem og står inde for dem, og at der ikke på nogen måde finder en mellemhandling sted så som penge, gaver eller løfter herom,« skriver Jens Rohde.

Et andet af de danske parlamentsmedlemmer, Morten Messerschmidt (DF), mener, man skal være ekstremt varsom med at bruge noget ukritisk.

»Jeg ville tænke mig om, inden jeg copy-pastede direkte. Det skal være sådan, at ens habilitet ikke kan drages i tvivl,« siger han.

Messerschmidt understreger dog også, at den store, ofte tekniske, lovgivningsbyrde i EU af og til kan kræve professionel assistance, eksempelvis fra en af parterne.

EUs kommende persondatalov er en markant stramning af de nuværende regler. Det mest opsigtsvækkende er de skærpede forbrugerrettigheder til egne data, som EU-borgerne står til at få - og de rettigheder har medført en invasion af lobbyister i EU fra de amerikanske internetselskaber.

Der er masser af penge på spil for især virksomheder som Google, Facebook og mange andre, der baserer deres forretninger på persondata, og som står til at få mere besvær med at drive forretning i EU, hvis europæiske borgere pludselig skal spørges om lov, hver gang deres data bliver brugt i en ny sammenhæng. Blandt andet har Facebook for nylig fusioneret sine data med fototjenesten Instagram, hvorved Instagram-brugernes billeder pludselig stod til at blive en del af Facebooks annoncenetværk.

I øjeblikket behandles loven i det snørklede lovgivningsapparat i EU, og skandalen om lobbyistpapirene begyndte for alvor at rulle, da det for et par uger siden kom frem, at enkelte politikere var fortsat med at kopiere fra lobbyistpapirene efter at det forberedende arbejde var slut, og det pågældende udvalg havde lukket dørene og var gået i forhandlingsmodus om det svar, udvalget skulle afgive i processen.

Det er dog ikke bevist, at de to danske Venstrefolk har ladet lobbyisterne være med så langt inde i processen.

Forargelse over sagen

I går udtrykte det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem, Christel Schaldemose, foragelse over sagens omfang. Hun er også selv i dialog med lobbyister og anerkender, at hun ofte lader sig inspirere af relevante synspunkter, men hun forklarer samtidig, at hun trækker en streg i sandet når det egenlige forhandlingsarbejde går i gang.

»Den røde linje er overskredet for mig dér, hvor man ikke bare lader sig inspirere i det lovforberedende arbejde, men fortsat lader sig påvirke, mens forhandlingen om udvalgets kompromisforslag finder sted,« siger hun.

Loven, der teknisk set er en forordning, kan blive til virkelighed allerede i år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.