Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Cyberangreb i Danmark skal kortlægges

Dansk Folkeparti efterlyser en systematisk og årlig kortlægning af cyberangreb og IT-kriminalitet.

Hackeres indtrængen i IT-systemer hos virksomheder og myndigheder hører til blandt de værst tænkelige trusler mod også Danmark. Derfor bør omfanget kortlægges systematisk, mener Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Kacper Pempel, Reuters/Scanpix
Hackeres indtrængen i IT-systemer hos virksomheder og myndigheder hører til blandt de værst tænkelige trusler mod også Danmark. Derfor bør omfanget kortlægges systematisk, mener Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Kacper Pempel, Reuters/Scanpix

Cyberangreb i Danmark skal kortlægges systematisk, og den indsamlede viden skal offentliggøres, så alle ved, hvor der bør sættes ind.

Det mener IT-ordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, som har bedt forsvarsminister Nicolai Wammen (S) om at besvare en række spørgsmål om oprydning efter cyberangreb og IT-kriminalitet.

Dennis Flydtkjær vil have ministeren til at »afsætte ressourcer til en systematisk og årlig kortlægning, f.eks. gennem Danmarks Statistik, af udviklingen inden for private virksomheder og offentlige myndigheders IT-sikkerhed, herunder af observerede angreb og den enkelte virksomheds/myndigheds indsats for at forebygge, håndtere og rydde op efter cyberangreb og IT-kriminalitet«.

Top 10-katastrofer

Cyberangreb blev i 2013 sat på Beredskabsstyrelsens top 10-liste over de værst tænkelige katastrofer, som kan ramme Danmark. Samtidig har en gennemgang, som Rigsrevisionen har foretaget, vist, at IT-sikkerheden halter grumt i det offentlige, og den danske IT-brancheforening IT-Branchen har ligeledes gjort op, at der mangler ordentlige handleplaner for at højne IT-sikkerheden i de danske virksomheder og hos danske myndigheder.

Dennis Flydtkjær vil derfor også have Nicolai Wammen til at svare på, om ministeren mener, at IT-sikkerheden hos private virksomheder er god nok, og hvad ministeren vil gøre for at motivere private virksomheder til at styrke deres IT-sikkerhed.

Som forsvarsminister er Nicolai Wammen ansvarlig for det danske beredskab mod netop cyberangreb. Center for Cybersikkerhed hører således under Forsvarsministeriet.

Alle samfund bliver stadig mere afhængige af teknologien, som derfor gør et land ekstra sårbart, hvis det lykkes for hackere at skaffe sig adgang til at kunne fjernstyre IT-systemer hos virksomheder og myndigheder og f.eks. kunne kontrollere elværker, telenet m.m.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.