Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Coca-Cola investerer i Spotify

Hvis du vil købe Spotify, skal du slippe 25 procent mindre end hidtil antaget. Til gengæld er Coca-Cola nu blevet medejer af selskabet.

Er du på jagt efter en musiktjeneste, kan du slå kløerne i Spotify - altså hele selskabet, ikke bare et abonnement - til spotpris. Selskabet koster blot tre mia dollars, ca. 18 mia. kroner, og det er en del billigere end de fire mia. dollars, som Spotify selv mente at være værd.

Tallene er dukket op, fordi Spotify søger nye investorer, der vil skyde penge i det underskudsgivende selskab, skriver The Wall Street Journal. I september kom det frem, at Spotify planlagde en udstedelse af aktier, der skulle skaffe nye penge i kassen. I den forbindelse mente Spotify, at aktierne skulle have en kurs, der svarede til, at Spotify ville være fire mia. dollars værd.

Mindre værd

Nu er processen i gang - men markedet har altså valgt at vurdere, at Spotify er en hel mia. dollars mindre værd - altså blot 18 mia. kroner.

Til gengæld er en af de nye investorer selveste Coca-Cola, der skyder ti mio. dollars i Spotify, skriver The New York Times-bloggen Mediadecoder.

Spotify er ikke børsnoteret, og offentligheden har derfor ikke adgang til selskabets regnskaber. Senest er det dog kommet frem, at Spotify styrtbløder penge, og at tabene ser ud til at vokse. Sidste år tabte selskabet 56,6 mio. dollars på trods af en fænomenal vækst, der skyldtes et samarbejde med Facebook og en international ekspansion.

Dengang forklarede Spotify selv, at selskabet er ved at bygge sig selv op, hvorfor underskud er forventeligt - men tallene viste også, at Spotify har svært ved at få en forretning ud de mange gratister, der bruger Spotifys reklamefinansierede løsning. De betalende kunder en bedre forretning for Spotify - men de er også sværere at tiltrække, og der findes et utal af alternativer.

I Danmark tilbyder TDC eksempelvis helt gratis musik til alle sine kunder, og den danske Skype-opfinder Janus Friis er medopfinder af tjenesten Rdio, der er en væsentlig konkurrent til Spotify i USA. Senest er der gået rygter om at Apple er på vej med en form for streamingtjeneste, der mest sandsynligt bliver en art internetradio.

Mens mange kunder begejstres over at få musik ad libitum for blot 99 kroner om måneden, har der været en del brok fra musikere, der stort set ikke får nogen penge fra musiktjenesten. Det har fået flere bands til at trække deres musik ud af spotify, og det vakte opsigt, da supergruppen Coldplay valgte at holde deres seneste album ude af streamingtjenesten.

Spotify ejes blandt andet af de store pladelskaber - og også den norske stat har en andel af den svensk-fødte musiktjeneste.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.