Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Billig-PCen til verdens fattige lever endnu

100 dollars-PCen, der for syv år siden blev udviklet til verdens fattige børn, vender nu tilbage.

Den så lidt sær ud - men rummede en række meget fremsynede funktioner, blandt andet vendbar skærm
Den så lidt sær ud - men rummede en række meget fremsynede funktioner, blandt andet vendbar skærm

Den er grøn, den har spøjse antenner - og så viste den sig relativt overflødig, fordi den ganske massivt blev overhalet af de billige netbooks, smartphones og tavlecomputere. Men nu vender XO-maskinen under One Laptop Per Child-projektet tilbage, og det kommer til at ske ganske snart.

Det afslørerede producenten af maskinens chips, Marvell, på årets CES-messe i Las Vegas, der officielt først begynder tirsdag, men som vanen tro tyvstarter med nyhederne allerede mandag.

OLPC-projektet var ellers et ganske særegent, da det blev startet af velgøreren Nicholas Negroponte i 2005. Dengang var visionen at skabe en PC, der kunne produceres så billigt og i så stort antal, at alverdens børn i fattige lande kunne få adgang til en. Visionen var dengang, at den skulle koste under 100 dollars - men for at få prisen så langt ned, krævede det produktion i stor skala, og det viste sig hurtigt svært at nå.

Maskinen byggede ellers på en række meget fremsynede ideer - eksempelvis kunne mange maskiner danne et fælles netværk, der så kunne deles om de sparsomme afrikanske internetforbindelser, og så kunne skærmen vendes og bruges som en slags tavlecomputer.

Sideløbende opfandt PC-branchen dog de såkaldte netbooks, der var ekstremt skrabede og derfor også meget billige småcomputere, der endte med at yde OLPC-projektet stor modstand.

Men udviklingen er fortsat, og Marvell har nu demonstreret den næste version - XO-4, der udover trykfølsom skærm, Linux og en langt hurtigere processor, nu også er forsynet med op til 8GB SSD-drev.

Foreløbig er der solgt 2,4 mio. XO-maskiner til verdens fattige lande.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.