Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Berlingske anmelder: Sådan er Google+

B.dk har i et lille døgns tid hængt ud på Googles nye sociale netværk, der skal konkurrere med Facebook. Læs her om oplevelsen.

Der er gnister, strøm og hangouts - og så venter der en ganske anderledes og noget mere privatlivsvenlig brugeroplevelse på Googles nye, sociale tjeneste, Google+.

Sådan lyder konklusionen efter at b.dk i et lille døgns tid har haft en profil på netværket, der er den første store udfordrer til Facebooks globale dominans.

Tirsdag aften åbnede Google forsigtigt dørene for første gang - ganske overraskende, for ingen havde på forhånd opsnuset, at Google var så tæt på at lancere en egentlig Facebook-konkurrent.

Tydelig front mod Facebook

Når man får sin debut på Google+ , er det tydeligt, at Google har åbnet en ild mod en af Facebooks absolut ømmeste punkter. Facebook er igen og igen og igen blevet kritiseret for at det er alt for svært at styre sine privatlivsindstillinger, og at det efterhånden er blevet så kompliceret, at de færreste ved, hvor mange mennesker der reelt har adgang til de ting, man lægger ud.

Det betyder i praksis, at man ikke ved, om chefen eller andre uvedkommende personligheder læser med over skulderen.

Her er Google+ ganske anderledes. Netværket er nemlig opbygget omkring de såkaldte cirkler, som er udgangspunktet for al interaktion med vennerne. Disse cirkler opretter og definerer man selv - og hver gang man tilføjer en ven, eller nogen tilføjer en, skal man angive, hvilken cirkel man ønsker at putte personen i (artiklen fortsætter efter YouTube-videoen om Google+).

Cirkler over det hele

Således kan man oprette cirklen "uvedkommende" til chefen og ex-kæresten, altimens mor og tante Agathe kan ryge i cirklen "familie" og vennerne i vennecirklen.

Hver gang man foretager sig noget på Google+, skal man samtidig vælge, hvilke cirkler, der skal kunne se det, man er i færd med at lægge op.

Og her kan man så blot undlade at dele drukbillederne med sin mor og sin chef.

Cirkel-systemet er umådeligt elegant og brugervenligt udført og dermed også næsten idiotsikkert - og forbilledligt let i forhold til Facebooks snørklede indstillinger.

Lidt lånt og lidt nyt

Noget af det, man finder på Google+, kender man i forvejen - imens andre ting tydeligt illustrerer, at Google har sin rod i søgemaskineuniverset.

Strømmen er et eksempel på noget, der er lånt fra Facebooks nyhedsstrøm, hvor alt, hvad vennerne foretager sig, dukker op. En sådan har Google+ også - men her er den dog en anelse mere udbygget end Facebooks tilsvarende.

Endnu er Google+ i sine barnesko, og mange funktioner opdager man først løbende nytten af. En af nyskabelserne er dog Googles særegne 'Gnister', hvor man kan definere sine interesser og få nyheder, der passer til. Disse nyheder kommer i realtid - og det er tydeligt, at Google har forsøgt at tænke sin søgemaskine ind i systemet.

Hangouts og smalltalk

Google+ er i sin natur ikke en rendyrket nyskabelse, men bygger oven på en hel række andre Google-tjenester, og når man sidder med det mellem hænderne, er det svært at forstå, hvorfor Google ikke forlængst har lavet et social netværk. Tingene spiller nemlig ganske fint - og Google+ er på nogle områder en del mere avanceret og velfungerende end Facebook. Især hvis man kender Googles tjenester i forvejen.

Et eksempel på dette er de såkaldte hangouts, der bygger videre på Googles almindelige chattjeneste, Google Talk. Vi har ikke testet hangout-funktionen til bunds, men ideen er, man kan aktivere sit webcam - og dermed skabe et rum, hvor andre brugere kan komme forbi og få en videochat.

Da vi testede det, hang vi ud med Googles talsmand Christine, der ikke helt kom til sin ret. Trods rigelig båndbredde var billedet pixeleret, og hun så ud, som om hun var eftersynkroniseret som i en tysk film. Her er der klart plads til forbedringer, omend Google skal have point for at bygge chatten ind.

Man kan også chatte via smalltalkfunktionen på mobilen, der integreres med en art gruppebesked. Vi har ikke testet denne funktion, men den virker umiddelbart ret smart.

+1.

Hvor Facebook har 'synes godt om'-knappen, har Google '+1'- knappen - altså en knap, hvormed man tilkendegiver, at man godt kan lide et eller andet. Hos Facebook er knappen mest et stykke sjovt legetøj - men hos Google får man faktisk et reelt udbytte af den.

Tanken er nemlig, at ens øvrige fraternisering med Google skal tilpasses med social dimension, således at ens søgeresultater også sorteres efter, hvad man selv og vennerne har '+1'et'.

Hermed får Google en menneskelig dimension ind over søgningerne - hvilket er en meget nyttig, men også lidt skræmmende funktion.

På den måde er Google+ en slags kirsebær på toppen af en meget stor flødeskumskage, for næsten alt, hvad man foretager sig, har rod i en anden Google-tjeneste, som for eksempel billedarkivet Picasa eller videotjenesten YouTube - men i høj grad også den mobile platform, Android.

På Android-platformen er Google+ født med en kæmpe vuggegave, fordi tjenestens basale teknologier i forvejen findes i Googles mobilsystem. Her kan blandt andet nævnes billeddelingsfunktioner og lokaliseringstjenester, hvor brugerne via mobilens GPS-chip kan angive over for vennerne, hvor man præcist er.

Facebook bør ryste i bukserne

Der har været mange potentielle Facebook-konkurrenter, men ingen så potente og kapitalstærke som Google. Og selv om det længe har været rygtet at Google var på vej med sociale initiativer, er slutresultatet - Google+ - umådeligt overbevisende.

Netop fordi Google+ ikke er en genopfindelse af den dybe tallerken, men blot en videreudvikling oven på eksisterende tjenester, er netværket anvendeligt fra dag 1, og man aner, at Google har mange planer med videreudvikling af tjenesten.

Nogle vil indvende, at Facebook allerede har opnået den kritiske masse, der får folk at blive hængende, fordi det er dér, deres venner er - men også her har Google regnet den ud. Google+ integrerer nemlig både med de mennesker, man mailer med via sin Gmail-konto og kommunikerer med via sin Android-mobiltelefon.

Dermed er alle ens venner på Google+ -netværket fra starten - de skal stort set bare overbevises om at aktivere tjenesten.

Skræmmende!

Denne skribent har længe været paranoid over at give sine personlige og private oplysninger til Facebook, der jo blot er en virksomhed, hvis moralske kodeks de færreste kender. Man aner groft sagt ikke, hvad Facebook indsamler om en, og hvad de bruger oplysningerne til efterfølgende.

Det gør man heller ikke hos Google+ - og heller ikke Google kan sige sig fri for sager om privatlivskrænkelser i flæng.

Til gengæld har de færreste et problem med at betro Google både videoer, søgeresultater, mails, billeder - og Android-mobiltelefonerne boomer på smartphonemarkedet, selv om Google meget tydeligt gør opmærksom på, at de indsamler oplysninger om Android-folkets gøren og laden.

Jeg er ikke 100 procent tryg ved Google, men af en eller anden grund føler jeg mig heller ikke overvåget på samme måde, som jeg gjorde på Facebook. Måske fordi alle kender Google, og fordi det er meget tydeligt, hvad Google bruger oplysningerne til - nemlig fortrinsvis til at vise stærkt personaliserede annoncer.

Samtidig har Google efter års kritik efterhånden lært at kommunikere mere tydeligt om, hvad firmaet bruger folks data til - og det gør, at man føler sig lidt mere tryg end hos Facebook, hvor betingelserne og privatlivsindstillingerne ændres konstant, og hvor stifteren, Mark Zuckerberg, på forhånd har erklæret privatliv for en by i Rusland.

Konklusionen er, at Google+ i hvert fald indtil videre ser ud til at blive den første tjeneste, der vil formå at æde sig ind på Facebooks markedsandele, og som - trods enkelte skønhedsfejl - fra starten har forsøgt at imødekomme den kritik, som Facebook bliver mødt af igen og igen.

Opdatering: B.dk strækker sig langt for at gøre læserne glade, men vi kan desværre ikke tilbyde at sende invitationer til Google+. Der er ikke åbent for funktionen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.