Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Australien kræver billigere iPads

Apple, Microsoft og Adobe er blevet indkaldt til en høring i Australiens parlament, hvor de skal forklare, hvorfor deres produkter er dyrere Down Under end i USA.

Foto: AFP/William West
Foto: AFP/William West

Den australske dollar er rekordhøj og ligger i øjeblikket meget tæt på den amerikanske. Det har gjort en række digitale produkter og tjenester forholdsvist dyrere end i USA, og det er man langt fra tilfredse med på kængurukontinentet.

Det australske parlament har således indkaldt Apple, Microsoft og Adobe til en høring d. 22. marts, hvor de skal forklare prisforskellen. Adobe har allerede skåret en del af priserne for at imødegå anklagerne.

»Forbrugere og virksomheder har undret sig over, hvorfor de betaler så meget mere. Især for software, hvor der ikke er omkostninger til forsendelse eller håndtering, hvis det downloades,« siger Ed Husic, MP for det australske Labor-parti, til Reuters.

Og netop Labor er under pres op til det forestående valg i september. Blandt andet på grund af de stigende leveomkostninger i landet, som tilsyneladende har givet politisk momentum til undersøgelsen.

Tegn på succes

Prisforskellen mellem USA og Australien er nu omtrent 300 kroner for en iPad og cirka 120 kroner for et års abonnement på den seneste online-version af Microsoft Office.

Og det hele kan måske give meget god mening. I hvert fald har multinationale IT-firmaer tidligere hævdet, at højere driftsomkostninger, heriblandt højere løn, samt et mindre marked har været afgørende for de højere priser i Australien.

Desuden inkluderer den australske pris 10 procents GST, som er en art moms, mens den amerikanske pris er eksklusiv den såkaldte 'sales tax'. Det er dog ikke alle amerikanske delstater, der opkræver 'sales tax' på iPads.

Allerede før høringen har Adobe valgt at sætte prisen ned på deres Creative Cloud-abonnement, hvilket vidner om, at de australske politikere kan få held med deres dagsorden med at få priserne ned. En manøvre, der ifølge Ed Husics beregninger kan spare australske virksomheder for op til 57 mia. kroner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.