Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Apple-maps førte ud i ødemarken

Australsk politi måtte hente nødstedte bilister, som var gelejdet ud i outbacken af deres iPhone.

Skærmdump af Apples Maps-app, som viser byen Mildura midt ude i det rene ingenting i Murray Sunset National Park.
Skærmdump af Apples Maps-app, som viser byen Mildura midt ude i det rene ingenting i Murray Sunset National Park.

I den australske delstat Victoria har politiet de seneste måneder måttet hjælpe seks mennesker, som var hjælpeløst kørt vild i et øde naturreservat på grund af Apples iO6 kortsoftware.

Bilisterne prøvede egentlig bare at komme frem til byen Mildura, men fordi de navigerede efter deres iPhones indbyggede kort, blev de i stedet ført ud til centrum af Murray Sunset National Park, som ligger 70 kilometer uden for Mildura.

Og australske naturparker er ikke nuttede bøgeskove med skovtursborde og grusede stier med tydelig skiltning. Murray Nationalparken er kvadratkilometer på kvadratkilometer af øde sand og saltsmarsk uden en dråbe vand eller skygge fra så meget som en hegnspæl.

Man kan dø

"Hvis det sker på en dag med 45 graders varme, er det noget, man kan dø af,"  siger politiinspektør Simon Clemence til den australske nationale TV-station ABC.

"Det er en farlig situation, så vi råder folk til ikke at køre efter kortet i deres nye iPhone, hvis de skal til Mildura," siger Clemence.

Mildura ligger på grænsen mellem delstaterne Victoria og New South Wales, og problemerne med Apple-kortet opstår, når man kører til byen fra delstaten South Australia, hvis hovedby Adelaide er den tætteste storby til Mildura.

Kørte rundt i fem timer og sad fast i sandet

En australsk kvinde fortæller til ABC, at hun for vild i Murray Nationalparken, da hun sammen med sin partner skulle køre fra Adelaide til Mildura i forrige uge. De kørte rundt i fem timer i parken og endte med at punktere et dæk og køre fast i sandet.

"Vi havde ingen vand og ikke noget at spise. Vi kunne sidde i skygge inde i bilen, men man tør jo ikke lade den køre i tomgang for at have aircondition kørende, fordi man ikke aner, hvor længe man vil sidde fast. Fem timer i brændende varme var meget skræmmende," siger kvinden.

Apple Maps strands motorists looking for Mildura

Mobildækningen inde i nationalparken er svag, så selv om man føres derind af sin iPhone, er det ikke sikkert, man kan ringe efter hjælp.

Apple måtte undskylde

Inspektør Clemence løfter dog en forsigtig pegefinger om ikke at forlade sig for meget på teknologi - uanset af hvilken art -  når man bevæger sig ud i den australske outback.

"De fleste har nok haft en anelse om, at noget var galt, men mange har alt for stor tillid til deres GPS," siger han til ABC.

Apple valgte at lade sin egen Maps-app erstatte Google-maps som standard kortsoftware på det seneste styresystem til iPhone, iOS6. Apple-kortet blev lynudsat for omfattende kritik og latterliggørelse, og Apples topchef, Tim Cook, har senere offentligt undskyldt "de frustrationer, som kunne være udløst af kortapplikationen".

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.