Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Apple får en lille ny

Apple lancerede her til aften to nye iPads - hvoraf den ene var den ventede iPad Mini.

Den nye iPad mini har en skærm på blot 7,9 tommer - mod 9,7 på den nuværende.
Den nye iPad mini har en skærm på blot 7,9 tommer - mod 9,7 på den nuværende.

Det blev to nye iPads og en håndfuld nye Macs, da Apple her til aften havde indkaldt verdenspressen til iPad-lanceringsevent i Californien.

Den ene af de to, den nye iPad Mini, kommer ganske som ventet med en skærm på 7,9 tommer - og er blot 7,2 mm. tyk. Den kommer i to farver, sort og hvid. Som ventet leveres maskinen ikke med den ultraskarpe skærm, der kendes fra den eksisterende iPad 3, men dog med samme antal pixels som den gamle iPad. Det betyder, at eksisterende iPad-apps vil køre på iPad Mini uden problemer.

iPad Mini leveres også med understøttelse af det lynhurtige LTE-mobilnet, som danske teleselskaber kalder 4G, men det ser umiddelbart ud til, at TDC igen trækker nitten, ganske som tilfældet var med den nyligt lancerede iPhone 5. iPad Mini ser ifølge Apples specifikationer ud til kun at kunne bruge LTE på frekvenser, som Telia og Telenors fælles mobilnet, samt '3' benytter, mens TDCs LTE-frekvenser ikke ser ud til at være understøttet.

Kunder til TDCs mobile bredbånd, kan dog fortsat bruge iPad Mini med 3G eller via Wifi.

Koster 2600 kroner

Maskinen leveres desuden med 5 megapixel kamera og den samme 10 timer lange batteritid, som den eksisterende iPad også kan præstere. Den mindste model med 16 GB starter prismæssigt ved 2599 kroner, og kan bestilles fra fredag i denne uge.

Den anden af de to nye iPads minder om den eksisterende, men leveres med en hurtigere processor, og Apples nye laderstik, Lightning, der dog betyder, at eksisterende iPad-udstyr ikke længere virker.  iPad 2 kan fortsat købes, men iPad 3 udgår og erstattes af den nye, store udgave, der foreløbig har fået navnet 'iPad med Retinaskærm'.

Apple oplyste desuden, at der på nuværende tidspunkt er solgt 100 mio. iPads - og at 91 procent af al webtrafik, der stammer fra en tavlecomputer, kommer fra en iPad.

Apple ikke først

Med den nye iPad Mini lægger Apple sig i slipstrømmen af det marked for mindre tavlecomputere, som især Amazon har skabt med Kindle Fire, og som også Samsung intenst har prøvet at åbne op med sine Android-baserede Galaxy Tabs.
Google markedsfører også sin Asus-producerede tavlecomputer Nexus 7 i denne kategori.

Apple har hidtil haft en vægring mod skærmstørrelser mindre end den vanlige 9,7 tommer store iPad-skærm, der ifølge den afdøde Apple-stifter, Steve Jobs, var minimumskravet, hvis man ville give brugerne en god oplevelse. Med lanceringen af den nye iPad Mini har Apple dermed lagt afstand til holdningen hos den afdøde stifter.

Apple krydrer vanligvis sine lanceringsevents med en masse statistik om salget af selskabets produkter, og således også denne aften, hvor selskabet afslørede, at der nu er hentet 400 mio. bøger i boghandleren iBooks, der også blev lanceret i en ny version. Samtidig kunne Apple-CEO Tim Cook afsløre, at det nu er de bærbare Apple-computere, der har indtaget førstepladsen over de mest solgte bærbare i USA.

Nye Macs

Allerede fra begyndelsen stod det dog klart, at et af de mere oversete rygter talte sandt: Apple melder nu klar med en Macbook Pro med Retina-display på 13 tommer. Hidtil har Apple kun markedsført en enkelt Macbook Pro med Retinaskærm på 15 tommer, der i Danmark står i 17.600 kroner. Den mindste udgave af computeren med dual-core 2,5 Ghz i5-processor og 128 GB SSD-drev står i 13.700 kroner.

Retina-begrebet dækker over skærmen med en meget høj pixeltæthed, der får skærmen til at fremstå meget skarp, og som gør læsning på skærmen mere behagelig.

Også rygtet om en ny Mac Mini talte sandt - den opdateres nu, så den starter ved 2,5 Ghz dual-core i5-processorer til en amerikansk pris på 599 dollars, og så fik den stationære iMac et redesign, så den nu ligner en iPad på stativ, med en skærm, der går helt ud til kanten. Redesignet er markant, men ikke dramatisk - mest markant er, at skærmen er blevet 45 procent tyndere, og at maskinen nu leveres uden optisk drev. 

Den mindste - hvis man kan kalde den det, leveres med en skærm på 21,5 tommer og som noget nyt, leveres maskinen med det, Apple kalder et Fusion-drive.

Begrebet dækker over at maskinen leveres med både et lynhurtigt SSD-drev og en konventionel harddisk. Computeren holder herefter selv styr på, hvilke programmer og data, der skal lægges på det lynende hurtige SSD-drev, og hvilke, der bruges mindre ofte, og derfor godt kan ligge på det langsommere drev.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.