Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anonymous erklærer Syrien cyberkrig

Aktivist-gruppen Anonymous beskylder den syriske præsident for at slukke for internettet - og erklærer myndighederne i landet cyberkrig.

Sent torsdag forsvandt internettet og adskillige telefonforbindelser i det borgerkrigshærgede land, og meget tyder nu på, at det var det pressede styre, der slukkede for nettet. Det får nu aktivistgruppen Anonymous til, noget paradoksalt, at varsle cyberangreb mod det syriske regime, trods manglen på internet.

Anonymous nævner dog, at gruppen vil angribe officielle syriske sites, der ligger på servere uden for Syrien.

Det er endnu uklart præcist hvem der har slukket for det syriske internet. Regimet har udtalt på statsligt TV, at det er oprørerne - og oprørerne siger, at det er regimet.

Tidligere har Egyptens Mubarak taget tilsvarende metoder i brug under det arabiske forår, hvor Egypten pludselig forsvandt fra nettet under optøjer i landet.

Det er internetovervågningsfirmaet Renesys, der i går aftes pludselig registrerede, at alle Syriens 84 blokke med IP-adresser forsvandt fra nettet. Andre analyseselskaber graver også i, hvad der kan være foregået - og her har canadiske Psiphon iagttaget, at antallet af syrere, der tilgik internettet, begyndte at sive allerede omkring frokosttid i går.

Staten ejer internettet

Knudepunktet for alle internetforbindelser i Syrien er det statsejede teleselskab.

Ifølge en analyse, foretaget af Cloudfare, er det usandsynligt, at det er oprørerne, der har angrebet kablerne, sådan som styret hævder. Syrien har fire fysiske forbindelser til det globale net. Tre af kablerne er undersøiske - det fjerde løber via Tyrkiet.

Cloudfare har lavet denne video, der viser hvordan ruterne til Syrien ændrede sig, op til lukningen af nettet. Den røde prik i midten repræsenterer det syriske statsejede teleselskab, og videoen viser, hvordan internettrafikken ind og ud af Syrien en efter en forsvandt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.