Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Analysehus: Windows 8 kickstartede ikke PC-markedet

Windows 8 har på ingen måde skubbet gang i PC-markedet, som Microsoft havde håbet. Tværtimod ser det ganske trægt ud, vurderer analysehus.

Tømmermændene indtraf, men festen udeblev.

Nogenlunde sådan må situationen for Windows 8 indtil videre beskrives, efter at julesalget af PCer ser ud til at have taget et stort dyk, selv om PC-producenterne ellers i år kunne lokke med noget ganske særligt, nemlig Microsofts trykfølsomme Windows 8-system, som selskabet satser hårdt på.

Systemet blev ellers sendt på markedet med store armbevægelser i slutningen af oktober sidste år, men meget tyder nu på, at Microsoft indtil videre lider under, at det for tiden er tavlecomputere og smartphones, som folk flokkes om. Det er gået ud over PC-salget, der i følge analysehuset Gartner faldt til 90,3 mio. enheder globalt i de sidste tre måneder af 2012.

Det er et fald på 4,3 procent.

"Tavlecomputere har dramatisk forandret landskabet for computere, ikke så meget ved at kannibalisere PC-salget, men derimod ved at bevirke, at PC-brugerne skifter deres forbrug til tavlecomputere, snarere end udskifte deres gamle PC med en ny," siger Mikako Kitagawa, analytiker hos Gartner, til Reuters.

Trykfølsomhed over det hele

En af grundtankerne bag Windows 8 er, at systemet skal virke med trykfølsomme skærme, og den idé har medført stor kreativitet hos de forskellige PC-producenter, der de senere måneder har sendt bunkevis af hybridmaskiner på markedet. Mange af disse er forsøg på at kombinere tavlecomputere og bærbare computere, så de bærbare får skærme, der kan tages af, hvis man står i en situation, hvor man hellere vil bruge en tavlecomputer.

Windows 8 sælges dog også i en ren tavlecomputerversion, blandt andet på selskabes egen Surface-maskine men foreløbig har systemet ikke i udpræget grad taget fra på det marked, der fortsat er totalt domineret af Apple og Google.

Ifølge Gartner ser det ud til, at forbrugerne i stigende grad helt fravælger den personlige PC og blot nøjes med en tavlecomputer, mens de rene PC-opgaver løses på en delt maskine, for eksempel familiens.

Microsoft har selv understreget, at Windows 8 er et markant skifte, fordi systemet er så meget anderledes end hvad forbrugerne er vant til - og forandringer i den kaliber, tager tid. Selskabet forklarede i sidste uge, at der er solgt 60 mio. licenser til Windows 8, men her er der tale om salg til PC-producenter, ikke til forbrugerne.

Windows 8 findes også i en mobiltelefon-udgave, hvor softwaren hedder Windows Phone 8. I sidste uge kunne Nokia berette, at det går bedre med salget af Windows Phone 8-telefoner, omend platformens globale markedsandel fortsat er meget lille.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.