Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aktivister samler ind til sag mod Facebook

Samtidig har Facebook i dag søsat en afstemning, der kan ende med at fratage brugerne deres stemmeret.

Den aktivistgruppe, der sidste år blev verdenskendte for at have bombarderet Facebook med krav om at få udlevet deres personlige data, tager nu et meget usædvanligt skridt i kampen for mere digitalt privatliv.

Gruppen har i dag offentliggjort, at den har startet en såkaldt crowdfunding-platform, hvor gruppens sympatisører kan donere penge til en kommende retssag mod Facebook.

Gruppen håber at indsamle op mod 300.000 euro til retssagen, hvor gruppen vil kæmpe for at få medhold i en række klager over det sociale netværk, der efter gruppens mening ikke gør tilstrækkeligt for at overholde de europæiske regler for databeskyttelse.

Aggressivt datatilsyn

Aktivistgruppen, der kalder sig Europe vs. Facebook, har samtidig offentliggjort sine kommentarer til en gennemgang af Facebooks praksis, foretaget af det ellers meget aggressive irske datatilsyn.

Det sociale netværk har lagt sit europæiske hovedkvarter i Irland, og derfor er det Irlands datatilsyn, der har riven ude efter overtrædelser af de regler, der gælder i EU. Blandt andet har Facebook tidligere måttet slukke for automatisk ansigtsgenkendelse, baseret på brugernes tags, efter påbud fra datatilsynet.

I sagen fik Facebook kritik fordi selskaber ikke havde givet folk mulighed for at vælge funktionen fra - og den automatiske ansigtsgenkendelse betød dermed, at Facebook indsamlede og opbevarede store databanker om brugernes udseende, uden at brugerne nødvendigvis havde opdaget, at det foregik.

Har rettet ind

Selv om Facebook i en række tilfælde har rettet ind efter de europæiske krav, mener aktivistgruppen Europe Vs. Facebook altså fortsat ikke, at Facebook gør nok for at sikre, at de ikke krænker europæiske brugeres digitale rettigheder.

Gruppen er baseret i Østrig og organiserer en række modstandere mod det sociale netværk og dets omgang med private data. Gruppen har tidligere opfordret og vejledt alle Facebooks nuværende og tidligere brugere i Europa til at søge aktindsigt i det sociale netværks arkiver.

Ifølge en række særlige regler i EU, har alle brugere ret til at få udleveret en fil med de oplysninger, selskaber som Facebook gemmer om dem - og det udviklede sig hurtigt til en større mediehistorie, da det viste sig, at disse data ofte spænder over tusindevis af sider - også selv om man har slettet sin profil.

Storm af krav

Da Europe Vs. Facebook offentliggjorde vejledning i, hvordan man gør, endte det i en storm af krav mod Facebook.

Nyheden om den kommende sag mod Facebook kommer stort set samtidig med, at Facebook i går satte en håndfuld nye initiativer til afstemning på sitet. En af disse ændringer er, at Facebook gerne vil afskaffe traditionen for at lade brugerne stemme om væsentlige ændringer af sitets vilkår. Ifølge Facebook er behovet for at droppe demokratiet affødt af, at Facebook nu er blevet alt for stort med over en mia. brugere over hele verden.

En misforståelse af ændringernes karakter har de senere dage medført en bunke af statusopdateringer, hvor folk kopierede et bestemt manifest om, at de fortsat ejer retten til deres egne data, uanset hvad Facebook ellers finder på.

I sidste uge forklarede Facebook, at statusopdateringen beror på en misforståelse. Men netværket ønsker dog fortsat at slå databaserne over brugerne sammen med fototjenesten Instagram, som Facebook købte tidligere på året.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.