Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

10 år siden i dag: Se den første YouTube-video nogensinde

Hvert minut uploades der cirka 300 timers video på videodelingstjenesten YouTube, hvor der hver måned bliver set mere end 6 milliarder timers video.

YouTube er i dag en internetgigant, der ikke er til at komme udenom. Men det hele startede med én video.

Året er 2005. De tre venner Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim er ansat i den digitale betalingstjeneste PayPal. Sammen finder de ud af, at de synes, det er svært at finde og dele videoer på internettet. Blandt andet skulle Karim have været frustreret over, at han ikke kunne finde videoklip af halvlegs-showet fra Superbowl i 2004, hvor popsangeren Janet Jacksons ene bryst pludselig hoppede ud.

De tre skabte derfor YouTube, hvor brugere selv kunne uploade video, der let kunne streames, hvor og hvornår man ville.

Jawed Karim blev den 23. april den første nogensinde til at lægge video op, da han under brugernavnet 'jawed' lagde en video af sig selv op. Den blot 19 skunder lange video, som du kan se overfor, blev optaget i San Diego Zoo, som Karim besøgte sammen med sin ven Yakov Lapitsky.

»Okay, så er vi her foran elefanterne. Øh... Det fede ved de her fyre er, at de har virkelig, virkelig, virkelig lange snabler, og det... det er fedt. Og dét er sådan set dét, der er at sige,« siger en lidt befippet Jawed Karim på videon, som vennen optog.

Videoen hedder 'Me at the zoo' og er i skrivende stund blevet set næsten 20 millioner gange.

Jawed Karim blev blot halvandet år senere mangemillionærer, da internetgiganten Google opkøbte firmaet for cirka 11 milliarder nutidskroner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.