Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi skal ikke være så tynde, som vi troede

Ny forskning viser kort sagt, at det er i orden at veje mere, end vi troede.

Har du jagtet din idealvægt i årevis, og gang på gang forsøgt at smide de fem ekstra kilo? Måske har din kamp været helt unødvendig. Et langt og sundt liv findes tilsyneladende et par kilo over, hvad man indtil nu har vurderet.

Idealvægten måles i BMI, som står for Body Mass Index, og viser det ideelle forhold mellem vægt og højde. WHO, Verdens Sundheds Organisation, har i årevis vurderet normalvægten til at ligge på 18,5 - 25, hvilket Danmark også læner sig op ad.

Nu viser ny forskning imidlertid, at det tal er sat for lavt i forhold til menneskers langsigtede sundhed.

Ser man alene på dødelighed, ligger det rette niveau mellem 24 og 27, og dermed i grænseområdet for, hvor WHO skelner mellem at være normalvægtig og være overvægtig, forklarer professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, Kim Overvad.

»Jeg tror, vi vil se en reaktion på det her, fordi den litteratur, der foreligger nu, er så massiv, at det bliver man nødt til at tage stilling til, også i WHO,« siger han.

Ifølge den nye forskning bør kvinder ideelt set have et BMI omkring 22,5, mens mænd bør ligger på 24,5. Men samtidig kan ens vægt være op til seks kilo højere eller lavere end idealvægten, uden at det øger risikoen for sygdomme.

»Så der er altså ret stor spændvidde. Vi skal derfor have bredere rammer for, hvad man kan veje og stadig blive betragtet som sund og rask,« siger Morten Zacho, som er studielektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, til DR Nyheder.

Han er manden bag sammenfatningen af forskningen på området, og for ham er konklusionen klar. Et BMI under 20 er rigtig skidt for helbredet, mens et BMI helt op mod 30 ikke giver grund til slankekure, når bare man motionerer og spiser sundt.

Det er navnlig i den høje ende af spektret, at resultaterne vil gøre en forskel, da danskerne i højere grad er overvægtige end undervægtige, og mange danskere har et BMI mellem 25 og 30. Dem vil resultaterne få betydning for.

- De bliver i dag kaldt overvægtige og får nærmest per automatik at vide, at de skal tabe sig. Og det behøver de altså ikke for at leve et langt og sundt liv, hvis de ellers motionerer, spiser sundt og ikke har særlige sygdomme, siger Morten Zacho.

Det værste for kroppen er, hvis vægten går op og ned, og derfor skal man passe på med slankekure.

- En slankekur kan selvfølgelig godt være sund. Men langt de fleste mennesker går på en kort kur og tager på igen, går på kur og tager på igen og igen. Og det er rigtig usundt for kroppen, når ens vægt går op og ned som en yoyo. Man kan simpelthen se, at de folk lever kortere end overvægtige, der bare fastholder deres vægt stabil, siger Morten Zacho.

Vil man tabe sig, bør man derfor i stedet foretage en generel livsstilsændring, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.