Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge kan ikke være sammen uden alkohol

Britiske unge drikker mere, fordi de keder sig, viser ny undersøgelse. Danske unge drikker derimod, fordi de ikke kan være sociale uden alkohol, mener rusmiddelekspert.

En undersøgelse foretaget af den engelske velgørenhedsinstitution Drinkaware viser, at kedsomhed får britiske unge til at drikke mere.

En tredjedel af de 1000 adspurgte unge svarer, at de har prøvet at drikke alkohol, fordi de ganske enkelt ikke havde andet at lave. Otte procent af de 16- og 17-årige drak mindst en gang om ugen udelukkende på grund af kedsomhed.

Druk er en aktivitet
Men kedsomhed er ikke svaret på danske unges europarekord i druk. Det mener sociolog og forsker ved Center for Rusmiddelforskning, Jakob Demant. Til Fri.dk siger han:

"Børn og unge drikker ikke for at slå tiden ihjel. De drikker, fordi det netop er dét, de gerne vil lave. Drikkeriet er ikke forbundet med noget negativt. Det er knyttet til positive forventninger. Man fejrer, at man er sammen med vennerne."

Fik du læst:  

    Aktive børn drikker mest
    Center for Rusmiddelforsknings egne undersøgelser viser heller ikke tegn på, at det er de unge, der mangler noget at lave i fritiden, der drikker mest. Tværtimod er det de mest aktive og sociale, der hiver drukrekorden hjem. Derfor hjælper det heller ikke at sende sønnike til fodbold og trommer og så regne med, at han ikke drikker sig fuld i byen.

    Så modsat britiske unge, der drikker for at fylde tiden ud, afsætter danske unge altså tid til at drikke.

    "Det er et problem, at vi har en ungdomskultur, hvor unge har svært ved at være sammen uden alkohol. Man kan ikke gå på stranden uden også at drikke sammen. Men det er jo en adfærd, som er en kopi af de voksnes," siger Jakob Demant.

Jakob Demants råd til at holde styr på din teenagers alkoholforbrug:

1. Lav aftaler med dit barn om, hvor meget han eller hun må drikke
Undersøgelser foretaget ved Center for Rusmiddelforskning viser, at børn rent faktisk lytter til, hvad forældrene siger, når det kommer til alkohol. Hvis de får lov til at drikke to-tre genstande, drikker de måske lidt flere. Men de kommer ikke fulde hjem.

2. Tal med de andre forældre
Forsøg at lære de andre børns forældre at kende og aftal fælles retningslinier for de unges drikkeri. På den måde undgår du, at dit barn bliver socialt udelukket, fordi han eller hun ikke drikker så meget.

3. Drik mindre selv
Drop "Jeg må godt drikke mig fuld, fordi jeg er voksen"-svadaen. Børn kopierer voksne. Også når det kommer til det at drikke.

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.