Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tranebær stærkt overvurderet

Tranebærjuice kan næppe styre dig uden om blærebetændelse, konkluderer rapport.

Tranebærjuice er næppe det vidundermiddel mod især blærebetændelse, som mange hidtil har antaget.

Det viser en ny rapport fra det uafhængige forskningsinstitut Cochrane Library, hvor et forskerhold har gennemgået en stribe undersøgelser og litteratur på området.

Efter offentliggørelsen fastslår forskerne ifølge Videnskab.dk, at tranebærjuicens forbyggende effekter på urinvejsinfektioner generelt er så små, at man ikke kan anbefale juicen som et forebyggelsesmiddel.

I en lang årrække har mange mennesker, især kvinder, ellers tyet til tranebærjuice i håb om at kunne holde blærebetændelse fra døren. Ideen om at tranebær skulle have forebyggende effekter stammer fra hypotesen om, at visse sukker- og farvestoffer i tranebær kan forhindre betændelse i urinvejen, skriver Videnskab.dk. 

Følg sundhedsstoffet på facebook

Rigtig nok er det også, at der findes nogle stoffer i tranebær, der virker forebyggende på infektioner. Men man skal i givet fald drikke minimum to-tre glas tranebærjuice om dagen gennem en længere periode, for at have chance for at opnå en effekt, viser rapporten. Og det er formodentlig de færreste i stand til - eller har lyst til - i betragtning af juicens smag, pris og kalorieindhold, mener forskerne. 

En tidligere rapport, også fra Cochrane Library, har vist, at tranebærjuice godt kan have en svag effekt hos kvinder, der er plaget af gentagne blærebetændelser. Den nye rapport har dog inddraget flere undersøgelser og fastslår, at tranebær alt i alt ikke kan anbefales som forebyggelse.

Forskerne bag rapporten har i alt haft 4.473 personer, fordelt på 24 studier, under luppen og vurderer ifølge Videnskab.dk, at emnet nu er undersøgt til bunds.

Læs mere på videnskab.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.