Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pas på, når du løber i mørket

Vi glemmer reflekser og lys, når vi løber i mørket. Det er farligt for os selv og for vores medtrafikanter.

Både fra Rådet for Sikker Trafik og Klaus Fuglsang lyder rådet: »Jo flere reflekser, des bedre.« Så er der vist ingen undskyldninger for ikke at blive set på løbeturen.
Både fra Rådet for Sikker Trafik og Klaus Fuglsang lyder rådet: »Jo flere reflekser, des bedre.« Så er der vist ingen undskyldninger for ikke at blive set på løbeturen.

Januar byder på nytårsforsætter om mere motion. Men januar byder også på mørke morgentimer, aftentimer, ja, selv eftermiddagene slutter tidligt. Så overvej lige, om du kan ses af dine medtrafikanter ude i mørket, inden du snører løbeskoene.

En ny undersøgelse viser nemlig, at lidt mere end hver fjerde dansker har oplevet en farlig situation, fordi en eller flere motionister ikke var synlige i mørket.

- Undersøgelsens resultater sætter fokus på, hvor vigtigt det er, at man som voksen er opmærksom på sin egen synlighed, når man motionerer i mørket. Ikke bare for sin egen og de andre trafikanters sikkerheds skyld – men også fordi man som voksen har en vigtig rolle som forbillede for sine børn, siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden, der sammen Codan Forsikring står bag undersøgelsen, hvor mere end 1.000 danskere mellem 15-64 år deltog.

Undersøgelsen viser desuden, at lidt mindre end hver tiende motionist selv har oplevet en farlig situation som følge af manglende synlighed. Udenfor byerne er dette tal oppe på 15 procent. En stor del af os tænker simpelthen ikke over, at vi ikke kan ses uden reflekser og lys. I hvert fald svarer mere end en fjerdedel, at de slet ikke bruger reflekser, når de træner i mørket. 

Facebook: Mere om motion og træning

Yderligere 41 procent gør det kun, fordi der allerede er reflekser på det tøj, de træner i. Men de reflekser, der sidder på tøjet, bliver hurtigt slidt i vask. Så vil man være på den sikre side, bør man overveje at investere i ekstra reflekser, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik. Specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, anbefaler, at man køber en godkendt refleksvest, der er mærket EN 1150 eller EN 471.

- Så er man sikker på, at reflekserne lever op til de internationale krav om synlighed og farve, siger hun.

Og så skal man ellers gå efter at købe noget løbetøj med farve og reflekser.

- Men arealet af reflekser på løbetøjet er som regel ikke særlig stort. Derfor er det en god ide at supplere med refleksbånd eller refleksvest. Så er man også sikker på, at man er synlig fra alle vinkler, siger hun.

Selv om man også kan få pandelygter og forskellige veste med indbygget lys, hælder Pernille Ehlers mere til reflekserne.

- Lysveste og lygter kan forvirre andre trafikanter, fordi man ikke rigtig kan se, hvad det er, der kommer. De kan også hurtigt miste batteri og blive svage. Så ofte vil en refleksvest alligevel lyse mere op, når bilernes lygter rammer, siger hun.

Klaus Fuglsang, ejer af WSL-Group, der producerer løbetøj af mærket Ozon, indrømmer, at reflekser godt kan være lidt af en jungle at finde rundt i.

- Det kan for eksempel være svært med det blotte øje at vurdere, om en refleks nu også har den kvalitet, den bør have, siger han.

Hans bedste råd er at man tjekker, at løbetøjet ikke kun har reflekser på overdelen, men også på benene, handsker og hovedbeklædning.

- Bilernes lyskegler ligger jo lavt, så hvis man skal kunne ses på lang afstand, er det godt, hvis reflekserne også sidder lavt. Reflekserne på handsker og ærmer er vigtige, da reflekser »i bevægelse« er mere synlige, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.