Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny forskning: Spis usundt – og tab dig

Det nytter ikke at skifte pizzaen ud med broccolisalat, hvis du vil opnå et varigt vægttab. Fortsæt med at spise det, der giver en god spiseoplevelse – også selv om det feder. Men gør det i en stærkt koncentreret form, konkluderer ny forskning fra Københavns Universitet.

Fortsæt med at spise usundt - og tab dig. Ny forskning fra KU. Foto: Iris
Fortsæt med at spise usundt - og tab dig. Ny forskning fra KU. Foto: Iris

Hvorfor kan de ikke tage sig sammen? Omlægge kosten og så ellers se at komme videre med livet. Hvorfor kan de ikke bare tabe sig?

Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at erfaringerne fra patienter, der har gennemgået en fedmeoperation, kan lære alle noget. Ikke bare de svært overvægtige, men også folk med nogle få kilo for meget på sidebenene.

Spis mad du godt kan lide

»Hvis vi skal ændre spisevaner og målet er at opnå varige vægttab, kræver det, at vi tager hensyn til de oplevelser, vi har haft med mad, som vi godt kan lide at spise. At vi holder fast i følelsen af velbehag ved at spise på en bestemt måde.«

Det konkluderer antropologen Line Hillersdal, Københavns Universitet, der for nylig har forsvaret sin ph.d.-afhandling om spisning, sult og mæthed.

Hun forklarer, at mad er så væsentlig en del af vores liv, at vi forbinder det med meget andet, end bare at spise. Det handler også om fysisk velvære, om identitet, socialt samvær og den erfaring, man har med sin krop.

Ikke nok at erstattte fløde med skyr

»Derfor kan de oplevelser og vaner, vi har med at spise, være vanskelige at ændre. Det er ikke nok blot at spise mindre eller erstatte fløde med skyr. Pointen er at se sammenhængende på spiseren, maden og den verden, den enkelte er en del af« siger hun.

»Det kan være positivt at holde fast i at spise noget af det, som tidligere har givet en god oplevelse, selv om det feder eller er usundt.«

Hvis cola, fastfood eller røde bøffer er det man forbinder med livskvalitet, nytter det ikke at tro, man bare kan droppe det ved at tage en rationel beslutning.

Det er ifølge Line Hillersdal en af forklaringerne på, at det ikke alene kan være svært at tabe sig, men mindst lige så vanskeligt at undgå at tage kilo’erne på igen.

Den gode spiseoplevelse

»Den oplevelse og den følelse, som for eksempel søde sager har haft for ens livskvalitet, skal stadig kunne opnås i en eller anden form.«

Mad står ikke alene, men er indlejret i alle mulige andre ting vi gør, og relationer vi er en del af”. Derfor gælder det ifølge forskeren om at holde fast i hvad der er »den gode spiseoplevelse« for den enkelte. ”Det kan være noget, man virkelig godt kan lide fx ristet toastbrød med smør eller en spisesituation der er vigtig fx den kop kaffe med kiks efter arbejde, der fortæller dig at du har fri« siger Line Hillersdal.

En del af ph.d-afhandlingen er baseret på interview med 32 patienter. Med fokus på de interviewedes oplevelser af spisning før og efter, at de har gennemgået en gastrisk bypass operation, populært kaldet fedmeoperation.

Det varige vægttab

»Diætister, sundhedsfagligt personale og de svært overvægtige kan alle regne i kalorier. Alligevel er det svært at få denne viden omsat til et varigt vægttab,« konstaterer antropologen og forklarer, at en gastrisk bypass operation er et omfattende indgreb, der medfører store forandringer af spise- og kostvaner.

Efter operationen kan patienten ikke længere spise store mængder mad på én gang, men skal spise små mængder mad ofte. Patienterne vil i mange tilfælde også skulle spise helt andre ting, end de plejer. Fedt, sukker og fiberholdig mad kan fremkalde ubehag i den nye mave.

»For flere overvægtige strider omlægningen af kost imod den måde, de kan lide at spise på. Både selve spiseoplevelsen og det sociale samvær omkring spisningen bliver ændret. For nogle får disse forandringer negative konsekvenser. Den nye mave og de efterfølgende ændrede spiseoplevelser fører for nogle til utryghed og en følelse af at være fremmed i sin egen krop « siger Line Hillersdal.

Et lille stykke mørkt chokolade

Mange af de fedmeopererede forbinder det at føle sig mæt med at kunne spise fødevarer i store mængder eller fødevarer, som på papiret er usunde.

»Det ændrer operationen ikke på. Derfor kan det være problematisk, når for eksempel diætister siger, de skal spise meget mere grønt. Eller hvis de skal forkæle sig selv, må de nøjes med et lille stykke mørkt chokolade, lyder et råd, de får.«

Ifølge Line Hillersdal forklarede flere af de interviewede, at de gerne køber mørk chokolade, men at det bare ligger i skuffen. De forbinder det ikke med en god spiseoplevelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.