Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mangel på omega-3 i kosten kan ælde hjernen

Hjernen kan blive hurtigere ældet og miste en del af sine evner til at huske, tænke og multitaske, hvis ikke man får nok omega-3-fedtsyrer gennem kosten, viser nyt studie.

Makrel, laks, sild og andre fede fisk er blandt de bedste kilder til de sunde omega-3-fedtsyrer.
Makrel, laks, sild og andre fede fisk er blandt de bedste kilder til de sunde omega-3-fedtsyrer.

Det kan være en rigtig god idé at spise masser af makrel, laks og sild eller bruge hørfrø- og rapsolie i madlavningen. 

Alle disse madvarer er nemlig rige på omega-3-fedtsyrer, og et nyt studie viser, at mangel på de sunde fedtsyrer i kosten kan få hjernen til at ældes hurtigere og miste en del af evnerne til at huske og tænke. 

Det skriver det amerikanske videnssite ScienceDaily på baggrund af et nyt studie, som netop er offentliggjort i det Amerikanske Akademi for Neurologis månedsblad: Neurology.

Læs også:
Christian Bitz: Fjern fedtforvirringen
Protein giver bedst effekt af fiskeolie
Christian Bitz: Fabelagtige fisk

Mangel på omega-3 skader humommelse og hjernevolumen

1.575 mennesker med en gennemsnitsalder på 67 år - og som ikke led af demens - deltog i forskningsprojektet. De fik alle deres hjerne skannet, ligesom de gennemgik en række test, hvor de fik målt deres mentale aktivitet, kropsmasse og niveauet af omega-3-fedtsyrer i deres røde blodceller. 

Og det viste sig, at folk, hvis niveau af omega-3-fedtsyrer i blodet lå i den laveste ende blandt deltagerne, havde mindre hjernevolumen end dem, som havde det største niveau af fedtsyrerne i blodet. 

Tilsvarende scorede gruppen med færrest omega-3-fedtsyrer i kroppen også laveste antal point, da de fik testet deres visuelle hukommelse og evne til at multitaske og tænke abstrakt.

”Folk med lavere niveau af omega-3-fedtsyrer i blodet havde lavere hjernevolumen svarende til to års strukturel aldring af hjernen,” siger en af hovedmændene bag studiet, Zaldy S. Tan, kandidat i folkesundhed ved University of California i Los Angeles til ScieneDaily.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.