Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kunstigt sødestof frikendes

Aspartam, der bruges i light-sodavand, har fået massiv kritik for at være kræftfremkaldende og skyld i for tidlige fødsler, frikendes i ny undersøgelse.

Aspartam ventes til sommer frikendt for at være bl.a. kræftfremkaldende.
Aspartam ventes til sommer frikendt for at være bl.a. kræftfremkaldende.

Det omdiskuterede kunstige sødemiddel Aspartam, der findes i light-sodavand og løbende er blevet kritiseret for blandt andet at være kræftfremkaldende, ventes til sommer at blive frikendt i en ny stor undersøgelse. 

Det er Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som har bedt en gruppe forskere om at revurdere sødestoffet, der senest har fået kritik for at være skyld i for tidlige fødsler.

Hele revurderingen, der stadig er i gang, ventes endeligt afsluttet i løbet af juni.

»Med den viden, vi har i dag, er det sikkert at indtage drikke- og fødevarer med aspartam,« siger seniorforsker og toksikolog, Alicja Mortensen fra DTU, Fødevareinstituttet.

Hun er formand for EFSA og fastslår på baggrund af revurderingen, at aspartam ikke påvirker vores system i de tilladte mængder.

Det kunstige sødemiddel har været undersøgt flere gange på baggrund af den massive kritik. Stoffet bliver omdannet til blandt andet methanol, som er træsprit, når det kommer ned i tarmen som en naturlig del af stofskiftet.

Facebook: Mere sundhedsstof - mere livsstilsstof

Får man det i meget store mængder, kan der være risiko for at blive forgiftet eller blind.

Aspartam blev godkendt af fødevaremyndighederne i USA og Europa som tilsætningsstof tilbage i 1981. I Danmark bruges sødestoffet i en række sukkerfrie sodavand, men også i morgenmadsprodukter, slik og marmelade under navne som Nutrasweet og Canderel.

Aspartam er næsten 200 gange sødere end sukker.

Læs tema om sødemidler i Berlingske lørdag

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.